Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Milyen a hangulat a disznóólban?

2022. április 08. - ferenck

Ideghálók segíthetnek gazdáknak, megnyugtathatják őket, hogy állataik jól érzik magukat, boldogok.

A Koppenhágai Egyetem kutatói ugyanis a sertések röfögése és visítása mögötti hangulatokat értelmező rendszert fejlesztettek. Egy hálót tizenkilenc szituációban (etetés, egymás közti dulakodás, futás, vágóhídra vitel stb.) felvett 7417 állati hangból álló adatbázist használva tanítottak be a disznók önkifejezésének osztályozására.

Minden egyes hangot pozitívnak vagy negatívnak címkéztek. A megítéléshez az aktuális helyzet jelentette az alapot. A például táplálkozás vagy egy ismerőssel való találkozás közben kiadott hangokat pozitívként, a dulakodás vagy a vágóhídra menet alattiakat pedig negatívként értékelték.

disznok.jpg

A kutatók két másik hálót a hangok spektrogramján gyakoroltattak. Az egyik a pozitívokat és a negatívokat azonosította, a másik pedig a szituációt címkézte.

A modell a hangok által kifejezett érzelmeket 91,5, a szituációkat 81,5 százalékos pontossággal azonosította. Ezek a számok gépi tanulás nélküli módszerrel sokkal alacsonyabbak, 61,7 és 19,5 voltak.

Persze nemcsak az általuk kiadott hangok alapján állapítható meg állatok hangulata, viszont jó fogódzók mentális állapotuk feltérképezéséhez.

Korábban sertések táplálkozási szokásainak előrejelzésére, esetleges tüdőgyulladás megállapításához használtak ideghálókat. Dél-koreai kutatók tehenek hangját elemző ideghálókat dolgoztak ki, amelyek megállapítják, hogy az állat éhes, melege van, vagy köhög.

Ezek a technológiák nemcsak állatok esetében hasznosak, hanem embereknek is segíthetnek. Például a bázeli és barcelonai illetőségű Zoundream startup csecsemők sírását éhségként, fájdalomként, rossz levegőként, ölelés hiányaként interpretáló rendszert hoz hamarosan kereskedelmi forgalomba.

A koppenhágai kutatók távolabbi célja a disznók viselkedését figyelő, követő és vágyaikat, szükségleteiket előrejelző rendszer fejlesztése. Állatok természetesen magasszintű érzelmek kifejezésére képesek, és e tényekből kiindulva egyes országok, például Ausztrália és az Egyesült Királyság törvényei markánsabban védik őket, szabályozzák, hogy jól érezzék magukat az adott istállóban. Az érzelmi állapotukat értékelő rendszerek segítenek a gazdáknak a törvények betartásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3017789072
süti beállítások módosítása