Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Túl nagy a csodavárás a kvantumszámítástechnikában

2022. április 11. - ferenck

A még nagyon fiatal kvantumszámítástechnika máris csomó meghökkentő, hosszas gondolkodásra késztető szalagcímet generált: „kvantum-apokalipszis”, „kvantum-szupremácia” és hasonlók, miközben rengeteg az új befektetés, a kockázati tőke. Ezek együtt a technológia kereskedelmi lehetőségeinek megnyílását vetítik előre.

Előbb viszont mindenkinek nagyon mély levegőt kellene vennie – figyelmeztet a Maryland Egyetem szakembere, Sankar Das Sarma.

kvantum_10.jpg

A kutatások és fejlesztések döbbenetesek, izgalmasak, és szenzációs eredményekhez, rendkívüli áttörésekhez vezethetnek. Das Sarma azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy – túl a hype-on –, a fejlődés lassú, és a közeljövőben sajnos aligha látunk világmegváltó kvantumszámítástechnikai újításokat.

„Annyira vagyok kvantumszámítás-párti, amennyire csak lehet valaki. Több mint száz tanulmányom jelent meg a témakörben, sok PhD és posztdoktori diákom a világ különböző pontjain, a terület ismert szakemberei, viszont a mostanában tapasztalható hype zavar. Különösen akkor idegesítő, amikor a kereskedelmi hasznosíthatóságról tesznek elhamarkodott kijelentéseket” – írta egy nemrégi tanulmányban Das Sarma.

kvantum0_7.jpg

A hype történetét 1994-ig vezeti vissza. Egy elemzés szerzői akkor bizonyították be, hogy elméletileg a technológiával a létező legerősebb titkosító algoritmus is feltörhető. Mivel ez a felvetés komoly veszélyt jelentett (és jelent ma is), a kormányok jelentős összegekkel kezdték el támogatni a kvantumszámítástechnikai kutatásfejlesztéseket.

A probléma magja, hogy a technológia fizikailag ugyan megvalósítható, a megfelelő mérettartományban történő eredmények elérése viszont döbbenetesen komoly kihívás. Számszerűsítve: a mai csúcs-kvantumszámítógépek több tucatnyi kvantumbittel (qubit) próbálnak figyelemfelkeltő eredményeket elérni. A qubitek hatékony kihasználásához azonban ennyi nem elég, számukat milliókra kellene felvinni.

„A mostani qubit-rendszer szenzációs tudományos teljesítmény, viszont nem visz közelebb minket mindenki számára fontos problémák megoldásához. Olyasmi, mintha az 1900-as évek vákuumcsöveivel próbálnánk létrehozni a legjobb mai okostelefonokat” – folytatja Das Sarma.

Ettől függetlenül persze eljöhet a kvantumszámítások kora, de a levegővételt se tartsuk vissza – figyelmeztet megint. Abszolút bizonytalan, hogy a sok startup mit ér el a közeljövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr517793463
süti beállítások módosítása