Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bűnvádi eljárásokhoz keres bizonyítékokat a mesterséges intelligencia

2022. július 13. - ferenck

A joghoz kapcsolódó IT-megoldásokkal foglalkozó Everlaw ügyvédek bizonyítékgyűjtő munkáját segítő, akár 25 millió dokumentumot automatikusan rendszerező, klaszterező szoftverét bírósági eljárásoknál is felhasználják.

Az algoritmus felügyelet nélküli, előfordulási gyakoriság alapú klaszterezéssel elemez szöveges dokumentumokat, és készít vizuális térképet szófelhőkről. Minimum 35 dokumentum kell egy klaszterhez, amelyekben a szöveg mellett e-mailes metaadatokat is vizsgál: tárgy, cím, feladó, címzett stb. A felhasználó manuálisan létrehozhat kisebb klasztereket, illetve új klaszterekbe csoportosíthat át dokumentumokat.

everlaw0.jpg

A szoftver olyan részleteket, bizonyítékokat is észrevehet, amelyek felett elsiklik az ügyvédek figyelme.

A szófelhők között görgethetjük az egeret, zoomolással felnagyítva, kicsinyítve vizsgálhatunk dokumentumokat. Egy előrejelző kódolás nevű funkció megtanulja felismerni az adott eset szempontjából releváns dokumentumokat. A program 109 nyelvre lefordítja a szövegeket.

everlaw.jpg

Egy ismert esetben a szoftver egymillió dokumentumból negyvenben talált a vádlott csalási szándékát alátámasztó bizonyítékokat.

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerephez jut jogi eljárásokban, és a jövőben sokkal több okos algoritmus dolgozhat ezen a területen.

A Lex Machina jogi elemzőplatform a tárgyalás hosszúságát és az egymással szemben álló jogászok, jogászcsoportok korábbi tevékenységét figyelembe véve, előrejelzi, hogy egy adott bíró milyen döntést hozhat egy-egy ügyben.

A CorsearchNow és a SmartShell szellemi tulajdonjogi esetekben nyújt hatékony támogatást ügyvédeknek.

Az USA több tagállama kockázatértékelő algoritmusok előrejelzéseit is tanulmányozva, dönt például az óvadék nagyságáról, vagy a büntetés hosszáról. Ezek az algoritmusok felmérik, hogy a vádlott mekkora eséllyel lesz visszaeső, mennyi a valószínűsége, hogy megjelenik a tárgyaláson stb. Alkalmanként viszont részrehajlók, például egy 2016-os floridai eset során, a visszaesés valószínűségének előrejelzésénél, megállapították az algoritmus bőrszín szerinti elfogultságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5017881269
süti beállítások módosítása