Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mik a legkeresettebb mesterségesintelligencia-állások?

2022. július 25. - ferenck

Egyre népszerűbbek a mesterségesintelligencia-kutatásokkal és -fejlesztésekkel kapcsolatos állások. A jelenséget ékesen szemlélteti, hogy például a LinkedIn közösségimédia-oldalon 2017 januárja és 2021 júliusa között a gépitanulás-mérnök volt a negyedik leggyorsabban népszerűsödő amerikai munkakör. Más MI-állások szintén topkategóriás posztnak számítanak.

A zürichi Foorilla tanácsadócég által üzemeltetett Ai-jobs.net weboldal összesíti a legkeresettebb MI-munkaköröket, nemrég pedig közzétették második éves listájukat a leggyakrabban előforduló állásokról. Adataikat változatos munkaközvetítő-honlapokról gyűjtik össze, hirdetéseiket munkáltatóknak értékesítik.

ai_jobs_2.jpg

A lista 2021 júniusa és 2022 júniusa közötti több mint 2500 hirdetés száznál több munkakörét tartalmazza. Mivel a felsorolások óránként változnak az adatbázisban, az ábrán látható rangsorolás hozzávetőleges.

A legkeresettebb az adatmérnök-poszt (555 felsorolt állás), az adatelemző (418), az adattudós (398) és a gépitanulás-mérnök (177).

Önvezető autó-szakértők iránt szintén nagy a kereslet. A munkáltatók elsősorban rendszertesztelőket (17), rendszer-térkép specialistákat (11) és üzemeltetés-vezetőket (8) keresnek.

76 állás tíznél kevesebb alkalommal fordult elő. Többek között a pénzügyi adatelemző (9), gépitanulás-fejlesztő (7) és az MLOps (Machine Learning Model Operationalization Management, 4) mérnök munkakör szerepelt ezen a listán.

2022 első négy helyezettje megegyezik a tavalyi első néggyel. Akkor viszont a bigdata-mérnök volt az ötödik. A mostani lista érdekessége, hogy a top20-ból eltűnt a big data kifejezés.

Persze attól, hogy a big data eltűnt, az adat (data) még nagyon is ott van a csúcsállás-megnevezések között, elég csak ránézni az élbolyra (az első tízből kilencben szerepel a data szó). Nem véletlenül, hiszen a ma leginkább a gépi tanulás jelenti a mesterséges intelligenciát, és a nagy rendszerek közismerten irdatlan mennyiségű gyakorlóadattal, gigászi adatsorokkal dolgoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3217889475
süti beállítások módosítása