Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Cyborg-csótányok

2022. szeptember 13. - ferenck

Japán kutatók távirányítható cyborg-csótányokat alakítottak ki. A félig rovar, félig gép rendszerben az állatot parányi vezeték nélküli irányító modullal szerelték fel. A modult napelemhez kapcsolt, újratölthető elem működteti.

Annak ellenére, hogy mechanikus eszközök vannak rajta, az ultravékony elektronika és a rugalmas anyagok nem zavarják a helyváltoztatásban, sőt, lehetővé teszik az állat szabad mozgását. Ezzel pedig a cyborg rovarok praktikus célokra is használható valósággá válnak.

A hibrideket kockázatos közegek kivizsgálására, a környezet folyamatos megfigyelésére alkalmazhatják. Viszont csak akkor lesz értelme, ha működtetői hosszabb ideig távirányíthatják. Ez elsősorban a lábmozdulatok vezeték nélküli vezérlésére vonatkozik.

csotany_1.jpg

Mivel senki sem örülne egy elszabadult csótányrajnak, az elem megfelelő töltöttségi szinten tartása kritikus tényező. Akár töltőállomásról is működhetnének, viszont ha mindig vissza kellene térniük, időérzékeny munkák esetében komoly problémák merülnének fel. A kutatók ezért döntöttek a folyamatos töltöttséget biztosító, „fedélzeti” napelem mellett.

Az eszközök a hat centi hosszú madagaszkári csótányba integrálása komoly mérnöki kihívásnak bizonyult. Speciális „hátizsákot” és ultravékony napelem-modulokat, plusz megfelelő ragasztórendszert kellett kitalálni hozzá. Úgy kell működniük, hogy sokáig az állaton maradjanak, viszont minimálisan se akadályozzák a természetes helyváltoztatásban.

A vezeték nélküli lábirányító modult és a lítium-polimer elemet a csótány hátának felső részéhez rögzítették, a 3D nyomtatott hátizsák segítségével. Elérték, hogy az elektronika akár egy hónapig kitartson az állaton. A 0,004 milliméter vastag napelem-modult a hát hátsó részéhez rögzítették. Kicsi, de erős szerkezet: az élő rovarokhoz használt legkorszerűbb energiagyűjtő eszközöknél ötvenszer több energiát képes generálni.

Az eszközök elhelyezése, a pontos hely kiválasztása szintén kulcsfontosságú volt, mert máskülönben a rovar nem tudna mozogni. A kivitelezés előtt rengeteg csótány mozgását tanulmányozva döntöttek. Végül a lábmozgást stimuláló miniatűr drótokat is az állathoz rögzítettek.

A cyborgot letesztelték, az elemet napfényutánzattal töltötték fel harminc perces működésre, a távirányított állat jobbra és balra fordult. Megállapították, hogy a jövőben még flexibilisebb anyagokat használnak.

Csótányok után más rovarok, egyes bogarak, vagy repülő rovarok, például kabócák is sorra kerülhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2117929387
süti beállítások módosítása