Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Milyen egy intelligens szemeteskuka?

2022. szeptember 20. - ferenck

Hiába a jó szándék, a szomorú valóság az, hogy az általunk aprólékosan kiválogatott műanyaghulladéknak csak egy részét hasznosítják újra. Egyik legfőbb ok, hogy sem a válogatási módszer, sem az újrahasznosítás nem elég átgondolt.

Például az Ausztrál Statisztikai Hivatal szerint az összes évi szemétnek csak a felét reciklálják, Új Dél-Wales államban pedig a 800 ezer tonna műanyagnak mindössze tíz százalékát, mert nem pontos a válogatás.

„Az újrahasznosítási folyamat egész bonyolult. Ha nagyáruházba megyünk, vagy napi szemetes munkánkat végezzük, tudni kell, hogyan helyezzük a jó kukába az újrahasznosítandó darabokat. Ismernünk kell a címkéket, jeleket” – magyarázza Xu Wang, a Sydney Műszaki Egyetem tanára.

okos_szemetes.jpg

Wang és kutatótársai ebből az alapvetésből kiindulva, automatikusan válogató csúcstechnológiás „intelligens szemétkukát” fejlesztettek. Az eszközbe high-tech megoldásokat, mesterséges intelligenciát, gépi látást, robotikát, dolgok internetét (IoT) integráltak. Változatos szenzorok vizsgálják az adott tárgy tömegét, anyagát stb.

„Többfajta hulladékot, köztük üveget, fémet és műanyagot tud osztályozni” – folytatja Wang, majd kiemelte, hogy a kuka többféle műanyagot ismer fel.

Kamera és mesterségesintelligencia-algoritmus közös munkájának eredményeként különbözteti meg a műanyagokat, míg az IoT és a robotika a hulladék kukába válogatását végzi.

A körkörös gazdaság (circular economy) agendájának szellemében, egy ilyen innováció megtriplázza a hulladékfeldolgozó-ipari munkahelyek számát. Ezt azzal éri el, hogy ösztönzőleg hat a csúcsminőségű újrahasznosított termékek gyártására, új piacok kialakítására.

A lábak nélküli, intelligens kuka egyelőre finomhangolásra váró prototípus, feltalálói viszont már kereskedelmi forgalmazásán gondolkoznak. Bevásárlóközpontokban, mozikban, iskolákban, üzlethelyiségekben, reptereken és sok más helyen szeretnék látni.

„A fogyasztó csak beledobja a szemetet, és megy tovább. Ennyire egyszerű” – összegez Wang.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3417933961
süti beállítások módosítása