Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jönnek a nevető robotok

2022. szeptember 27. - ferenck

A nevetés szerepe közösségenként, kultúránként változik kultúrákon ível át, embereket hoz össze. A kacarászás, kuncogás, röhögés fontosak érzelmi kapcsolatok kialakulásában, egymáshoz való kötődésben, egy sereg alapvető ember-ember interakcióban.

Gépi változata, az automatizált nevetés egyáltalán nem tréfa. Ha egy gép elsajátítja, mikor és hogyan kell nevetni, a rendszer érdekesebbé válik, sokkal jobban megy neki az emberekkel folytatott kommunikáció.

Japán szakemberek erre tettek kísérletet.

lol_robors.jpg

A Kyoto Egyetem kutatói idegháló-sorozatot fejlesztettek, amely lehetővé teszi, hogy az emberekkel beszélgető robotok nevethessenek.

A sorozat három modellből áll, a felhasználó beszédalapú inputja alapján, a robot vagy erőteljes röhögéssel, vagy kuncogással, vagy fapofával, nevetés nélkül reagál rá. A modelleket gyors ismerkedési randevúk dialógusain gyakoroltatták. A párbeszédek különlegessége, hogy emberek és Erica, egy android között folytak. Az androidot színésznő távműködtette, a szövegekben rengeteg megmosolyogni való rész volt. Azért döntöttek Erica és nem chatbot mellett, mert az androiddal folytatott párbeszédek mélyebbek, szerteágazóbb tematikájúak.

Az első modell az egyik beszélő nevetését detektálta. A háló megtanulta definiálni, hogy egy megnyilatkozás mikor érhet véget nevetéssel. A második arról döntött, hogy a beszélő megnyilvánulása mikor vált ki szimpatikus kuncogást. A hang tulajdonságait, legalacsonyabb frekvenciáját és hangerejét betáplálták egy modellbe, amelyik aztán beletanult, hogy nevetéssel reagáljon-e, vagy sem. A harmadik a nevetés típusát választja ki. Gyakorlás után a modell tudta, mikor milyen felvételt kell lejátszania.

A teszten a fejlesztők rendszere és két alapkonfiguráció nevetést is tartalmazó rövid monológokra reagált, miközben közösségi ötletbörzével (crowdsourcing) összegyűjtött harminc személy 1-től 7-ig terjedő skálán pontozta a nevetés természetességét, emberi jellegét.

A rendszer a természetességből 4,01, emberszerűségből 4,36 pontot ért el. A soha nem nevető alapbeállítás 3,88-at és 3,99-et, a mindig nevető 3,83-at és 4,16-ot teljesített.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr717938982
süti beállítások módosítása