Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan keletkezett a Hold?

2022. október 12. - ferenck

Egy új kutatás szerint a Hold közvetlenül a Föld hatalmas darabját leszakító és a világűrbe vető kataklizma-szerű becsapódás után, rövid idő lefotgása alatt keletkezhetett.

Az 1970-es évek közepe óta több tudós gondolja, hogy a Hold a Föld és a Mars-méretű protoplanéta, a Theia kolosszális összeütközéséből keletkezett – a rengeteg törmelékből többezer éven keresztül alakult ki az égitest.

A minden korábbinál nagyobb felbontású szuperszámítógépes szimuláción alapuló új elmélet alapján az égitest nem olyan lassan és fokozatosan formálódott, hanem mindössze pár óra alatt jött létre.

hold_keletkezese.jpg

„Megtanultuk, hogy nagyon nehéz előrejelezni, mekkora felbontás kell az ilyen brutális összeütközések hiteles szimulálásához. Addig tesztelünk, amíg a megnövelt felbontás mellett is ugyanaz a válasz, mint előtte” – magyarázza Jacob Kegerreis, az angliai Durham Egyetem számítógépes kozmológusa.

Tudósok először az 1969-es holdraszállás után fértek hozzá ottani kőzetekhez, és állapították meg róluk, hogy kb. 4,5 milliárd évesek. A Hold 150 millió évvel a naprendszer keletkezése után jött létre – vonták le a következtetést.

A hipotetikus Theia bolygóval történt összeütközés utáni keletkezést a holdi kőzetek és a földiek közötti hasonlósággal indokolják. Az összeütközés módja és utóélete viszont vita tárgya. A hagyományos elmélet szerint a Hold főként a Theia maradványaiból jött létre, csakhogy az ottani és a földi kőzetek között túl nagy a hasonlóság, azaz talán főként leszakadt földdarabokból (és persze a Theia résziből is) született az égitest.

A Durham Egyetem COSMA (a „cosmology machine” rövidítése) rendszerével több forgatókönyvet, sokezer Föld-Theia összeütközést szimuláltak. Míg a gigantikus hatások szabvány-szimulációjának léptéke százezer és egymillió részecske között van, addig a COSMA akár százmillió részecskét is képes kezelni.

A nagyobb felbontás részletesebb képeket szolgáltat, másrészt kisebb a tévedés valószínűsége. Ilyen felbontás mellett jutottak a Durham Egyetem kutatói arra az álláspontra, hogy a Hold pár óra alatt alakult ki. A Föld és a Theia pontos szerepének megállapításához viszont újabb holdminták kellenek, amelyeket a NASA Artemisz missziói szállíthatnak majd.

Ezekből a kutatásokból jobban megismerhetjük a Föld keletkezését is, és hogy hogyan vált élhető bolygóvá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1917951540
süti beállítások módosítása