Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Falon mászik Marvel, a dél-koreai robotkutya

2022. december 21. - ferenck

Szintet lépnek a robotkutyák.

A KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) kutatói különleges négylábú robotot fejlesztettek. A tetszetős külleműnek nem nevezhető gép felfelé mászik vas-, acélfalakon, és a mennyezeteken is elboldogul. Mindet úgy megmássza, mint az óriásrovarok.

marvel.jpg

MARVEL a neve, de ezúttal se képregényekre, se filmekre ne gondoljunk, mert a szó a „mágnesesen tapadó robot a sokoldalú és gyors mozgáshoz” (Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion) rövidítése, a szavak első betűiből áll össze.

Alig több nyolc kilónál, és harminchárom centiméter hosszú, és nem magasabb egy játékbabánál.

marvel0.jpg

Nem ő az első faljáró robot, korábban is fejlesztettek hasonló rendeltetésű gépeket, de a többivel ellentétben, kerekek, fogantyúk, tapadókorongok és propellerek helyett mágneses lábakkal viszi, hajtja magát felfelé.

Tervezői elmondása alapján nagyon ügyes, meggyőzően navigál íves felületeken, például rozsdás fémtartályokon. Ez részben az elektromágneses lábaknak, illetve egy különleges elasztomernek (elasztikus polimernek) – okos anyagnak – köszönhető. Részben abból alakították ki.

Lábügyessége miatt valószínűleg sokan meg fogják vásárolni. A fejlesztők egyrészt ipari környezeteket, másrészt magasságuk miatt ember számára nehezen megmászható és veszélyes közegeket emelnek ki a potenciális alkalmazási területek közül: hidakat, hajókat, toronyházakat.

MARVEL gyors is, nehezebb terepen 0,3 méter per másodperc a maximális sebessége. Elkerüli a kitüremkedéseket, átlépi az akadályokat, például kisebb-nagyobb réseket. Könnyű felületeken, mint a sima falak és a plafon másodpercenkénti 0,5-0,6 méteres sebességre is képes. Ő az eddigi leggyorsabb vertikális és fordított mozgású falmászó robot.

A fejlesztők szerint bőven akad finomítanivaló rajta, mert el kell még sajátítania a nagyon szabálytalan és meredeken ívelt felületeken történő felfelé mozgást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3718006818
süti beállítások módosítása