Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Széndioxidot, műanyaghulladékot alakít hasznos üzemanyaggá egy napenergiás gép

2023. január 19. - ferenck

A Cambridge Egyetem kutatói a széndioxidot és a műanyaghulladékot is fenntartható üzemanyaggá és más értékes anyagokká átalakító, kizárólag napenergiával működő gépet fejlesztettek.

Fejlesztői szerint a gép több szempontból is egyedi: nem csak azért, mert a bolygónkat elpusztító melléktermékeket hasznos anyagokká változtatja, hanem azért is, mert több anyaggal tud egyszerre dolgozni.

A kutatás legfőbb célja a hulladék valóban hasznos termékké alakítása napenergia segítségével.

ujrahasznositas.jpg

„A műanyaghulladék világszerte óriási probléma, és gyakran előfordul, hogy az újrahasznosításra szánt kukákba dobott műanyagok nagy részét vagy elégetik, vagy hulladéktárolóban végzik” – magyarázza Erwin Reisner, a kutatás egyik vezetője.

A műanyaggal történő környezetszennyezés és az üvegházhatású gázok ellen hatékony napenergia vezérelte technológia pontosan ezért változtathat meg mindent, lehet mérföldkő a körkörös technológiák fejlődésében.

A gép működése bonyolult.

Az üvegházhatású gázok és a műanyaghulladék külön tárolására kidolgozott két rekeszből álló reaktor a következőgenerációs napelemekhez a szilícium ígéretes alternatíváját jelentő fényelnyelőt, perovszkitot (kalcium-titanátoxidásványt) használ. A fényelnyelőbe, a gép outputjának függvényében módosítható, finomhangolható vegyi katalizátor ágyazható.

A rendszert pontosan ez a módosíthatóság, finomhangolhatóság teszi egyedivé. Most egyszerű szénalapú molekulák, de a jövőben, csupán a katalizátort megváltoztatva, komplex termékek is készíthetők vele.

A széndioxid átalakításához általában sok energia kell, az új rendszerrel viszont elég a napfény, és a káros anyagokat elkezdi hasznossá és fenntarthatóvá változtatni. Előtte semmiféle megoldás nem létezett értékes termékek szelektív és hatékony létrehozására.

Az anyagokat átlagos nyomás és hőmérséklet mellett tesztelve, a fotoelektrokémiai rendszer PET műanyag palackokat és széndioxidot többfajta szénalapú üzemanyaggá és más keresett matériákká, például a fenntartható folyékony üzemanyagok kulcskomponensévé, szintetikus gázzá, valamint a bőrápoló cégek kedvenc vegyszerévé, glikolsavvá alakította.

A következő években a kutatók komplexebb részecskék újrahasznosítását, reciklálását és megváltoztatását tanulmányozzák. Idővel a rendszer teljes újrahasznosító üzemek energiaellátását is megoldhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3718028234
süti beállítások módosítása