Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia is van a román miniszterelnök tanácsadói között

2023. március 09. - ferenck

Mindenhol jelen van a mesterséges intelligencia: közlekedésben, hadászatban, okostelefonunkon, képeket készítünk vele, de legalábbis segédkeznek az alkotásban, a ChatGPT-vel diskurálunk, hol érdekes dolgokat, hol blődségeket válaszol. Bőven van még rajtuk finomítani való, de egyértelmű az utóbbi évek gyors fejlődése.

Természetesen a politikában is alkalmazzák őket, de még ezen alkalmazások közül is kiemelkedik Nicolae Ciuca román miniszterelnök március elsejei bejelentése: Ion nevű MI asszisztense tiszteletbeli kormánytanácsadóként fog tevékenykedni.

ai_advisor0.jpg

„Hello! Életet adtál nekem. Ion vagyok, mostani feladatom, hogy mint egy tükör, téged képviseljelek” – mutatkozott be egy sajtótájékoztatón.

Feladata, hogy nemcsak a miniszterelnököt, hanem az egész országot képviselje. „Mesterséges intelligenciájával azt fogja tenni, amire az ember nem képes: meghallgatja az összes románt, és Románia kormánya előtt képviseli őket” – nyilatkozta róla Ciuca.

ai_advisor.jpg

A meghallgatáson azt érti, hogy tényleg meghallgatja az embereket: közösségimédia-oldalakon szedi össze románok véleményét és kesergéseit, egybegyúrja azokat, és közli a kormánnyal. Politikai ötletekkel áll elő, az ország vezetősége pedig – legalábbis elméletileg – visszajelez, és közli az MI-vel a döntéseket.

Érdeklődő polgárok, egy portálon keresztül, közvetlenül is felvehetik vele a kapcsolatot. Főként azok, akik nagyon szeretnék, hogy biztosan meghallgassák őket.

Ion összeszedi, kategóriákra osztja a közösségimédia-bejegyzéseket, majd a politika nyelvére fordítja azokat. A szövegeknek elvileg transzparensnek kellene lenniük, de egyelőre nem azok. Viszont, ha nem azok, hogyan tudják meg a polgárok, hogy az MI nem elfogult? Azok a polgárok, akiket lényegében megfigyel. És vajon felfedi a kormányállásponttal köszönőviszonyban sem lévő, nagyon ellenzéki vélemények megformálóinak valós identitását?

Több kérdésre nincs még válasz, és a lakosságnak is el kellene magyarázni, hogyan és milyen kritériumok alapján választja ki Ion a fontos posztokat. Ha viszont bombabiztosan megoldják az MI elfogulatlanságát és a figyelembe vett vélemények teljes anonimmá tételét, egy ilyen mesterséges intelligencia működő módja lehetne politikusok felelősségvállalásának.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9518065734
süti beállítások módosítása