Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az agy-számítógép interfészekkel jöhet el a technológiai szingularitás?

2023. március 21. - ferenck

Az internet és az okostelefon után, úgy tűnik, a mesterséges intelligencia is megváltoztatja az életünket. Olyannyira, hogy az MI idővel eljuthat az emberszerű gondolkodásig, eljöhet a technológiai szingularitás, az a jövőpillanat, amikor az – OpenAI által is „promótált” – általános MI (AGI) eléri, meghaladja az emberi szintet, végérvényesen átalakítva humán civilizációnkat. De ha megtörténik, észleljük-e majd egyáltalán?

Gépeinktől egyre elválaszthatatlanabbak leszünk. A folyamatot leginkább az agy-számítógép interfészek (brain-computer interfaces, BCI) szemléltetik. Mivel ember és gép közötti határokat olyan szinten teszik átjárhatóvá, képlékennyé, mint ahogy egyetlen más technológia sem tette még, több futurológus szerint velük kezdődik az ő értelmezésükben az ember és gép egyesülését jelentő szingularitás.

bci_1.jpg

Elon Musk valamikor elkészülő Neuralink implantátumával eredetileg mozgássérült és látáskárosult személyeken segítene, a beültetéssel megvalósulna a telepatikus kommunikáció, ember és gép közös evolúciója metaforikus helyett tényleges értelmet nyerne. A Tesla-vezér szerint, ha az emberi intelligenciát nem „javítjuk fel” technológiai eszközökkel, akkor nem tehetünk semmit a ködös jövő gépi szuperintelligenciájával szemben. És ez a technológia már jóval túlmutat eredeti gyógyító célján.

Egy másik BCI-cég, a Synchron minimálisan invazív implantátumával amiotrófiás laterálszklerózisban (idegsorvadásos betegségben) szenvedők gondolati úton írhatnának, küldhetnének e-maileket, böngészhetnének az interneten. A startup projektjét részben a DARPA finanszírozza – ugyanaz a katonai ügynökség, amelyik az internet születésénél bábáskodott… Tom Oxley vezérigazgató – másokhoz hasonlóan – elmondta, hogy az agyi beültetések túlmennek a gyógyításon, és teljesen megváltoztathatják az emberi kommunikációt, agykapacitásainkat sokkal jobban kihasználhatjuk velük.

2012-es How to Create a Mind könyvében, Ray Kurzweil az agy magasabb szintű funkcióiért (észlelés, érzelmek, kogníció) feltételezhetően felelős neokortexet mintafelismerőkből álló hierarchikus rendszerként írta le, és ha sikerül gépben emulálni, a fejlődés egyrészt mesterséges szuperintelligenciához, másrészt szuperintelligens emberekhez vezet. Akkor 2045 körülre prognosztizálta a szingularitást.

Stephen Hawking viszont az Apokalipszis hírnökét látta az AGI-ben, ugyanakkor a BCI technológiákat (érthető okokból is) támogatta. Giulio Tononi idegtudós integrált információelméletében az összes elme és az összes adat egyesülése, egyfajta kollektív intelligencia, rajintelligencia, „kaptár-elme” (hive mind) – szupertudatos entitás – felé vezető útról írt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8218074870
süti beállítások módosítása