Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hollywood pánikol a generatív MI diadalmenete miatt

2023. május 03. - ferenck

Sok művész aggódik az egyre népszerűbb generatív mesterségesintelligencia-alkalmazások miatt. Nem a munkájukat féltik, hanem a tömeges plágium lehetősége nyugtalanítja őket. A modelleket az ő képeiken is gyakoroltatják, aztán a stílusukban hoznak létre alkotásokat. Ez lényegében bárkivel bármikor megtörténhet.

Az aggodalomhullám elérte a filmipart, Hollywoodot is. Április elején Phil Wiser, a Paramount Global technológiai vezetője kongatta meg a vészharangokat az igazgatóságnak tartott prezentációja során. Előadás közben a DALL-E képgenerátorral előállíttatta a nagyvállalat legikonikusabb karaktereit: először SpongyaBobot, majd a stúdióban ácsorgó Optimusz fővezért a Transzformerekből.

marvel_1.jpg

„Mindenki felébredt erre” – jegyezte meg később szarkasztikusan.

Wiser problémája ugyanaz, mint a képzőművészeké. A szórakoztatóipar profitjának jelentős része a szellemi tulajdonjogokból származik. Ha viszont olcsó vagy ingyenes és könnyen kezelhető a mesterséges intelligencia, akkor bárki felhasználhatja a filmkaraktereket. Automatikusan merül fel a kérdés, hogy kit illet meg ilyenkor az esetleges bevétel?

Wiser szerint a legnagyobb kockázatok egyike, ha a modellek a stúdió szellemi tulajdonát új módokon alakítják át, ami bármikor megtörténhet, mert rendelkezésünkre állnak a szükséges eszközök. Bírósági eljárásoknál pedig nagyon nehéz megállapítani, hogy meddig érvényes a jogvédelem, mikortól beszélhetünk független alkotásról.

marvel0_1.jpg

Mások szerint viszont a generatív MI-nek helye van a filmiparban. A 2022-es, közepes költségvetésű, Oscar-díjas Minden, mindenhol, mindenkor egyik kulcsjelenetében a mesterséges intelligencia használata napokkal rövidítette le a forgatást. Megint mások azonban az eredetiség halálát látják az MI-ben.

„Meglévő dolgokat használ, amivel nem teremt innovációt. Ha a filmtörténet legünnepeltebb alkotásaira, például az Aranypolgárra gondolok, nehezen hiszem el, hogy megszülettek volna az MI által generált tartalom korában” – nyilatkozta Jason Blum a horror-orientált Blumhouse alapító-igazgatója.

Joe Russo, több Marvel-mozi rendezője szerint az MI óriási hatással lesz a területre, és akár két éven belül készíthet filmet.

„Olyan világban élünk, ahol egy teljes generáció könnyen megtanulta használni, és nem fél tőle. Egyértelműen a történetmesélésre, annak megváltoztatására, folyamatosan fejlődő sztorikhoz kell használni. Demokratizálja azt. Fotorealista képalkotó motorral és MI-eszközökkel bárki képes történetet mesélni, játékot alkotni” – magyarázza Russo.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4618113784
süti beállítások módosítása