Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mélytanulás olcsó hardveren

2023. június 02. - ferenck

A Kansas Egyetem kutatói pici önvezető autómodellt (DeepPicar Micro) kormányzó ideghálót fejlesztettek. A rádióvezérlésű járművet egyszerű pályán tesztelték. A projekt korábbi tevékenységük folytatása, amelyekben erősen korlátozott kapacitású hardverekhez építettek ideghálókat.

A modellt kontrolláló hálónak eleve elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy passzoljon a mikrokontrollerhez, ugyanakkor gyorsnak is az autó környezetének mozgás közbeni felismeréséhez, és pontosnak, hogy elkerülje az ütközéseket.

melytanulas_olcsohardver.jpg

Az ideghálót úgy kellett tervezni, hogy mindhárom kritériumnak megfeleljen. A méretet és a késleltetést figyelembe véve, többféle architektúrát dolgoztak ki, illetve mindezt a pontosság empirikus tesztelhetőségének szem előtt tartásával hozták létre.

A hardver 1:24-es kicsinyítésű NewBright autómodellből, akkumulátorból és motormeghajtóból, Raspberry Pi Pico mikrokontrollerből, Arducam Mini 2MP Plus kamerából állt. A modell a PilotNet konvolúciós ideghálón alapult, amelyhez a kutatók adatsort dolgoztak ki. Az adatsorhoz a köralakú pályán manuálisan vezették a járművet, amelyről tízezer fényképet készítettek.

melytanulas_olcsohardver0.jpg

A rendszer elméleti feldolgozó-kapacitását a kamera teljesítménye korlátozta, a hálózat következtetései késleltetését a 133 milliszekundumonként készülő képekhez igazították. Ötven különböző méretű ideghálót futtattak hozzá, és végül tizenhat modellt teszteltek.

A legjobb hét kört teljesített, heten egyetlenegyet sem. A legalább egy kört teljesítők nyolcvan százaléknál pontosabbak voltak, a késleltetés pedig nem érte el a száz milliszekundumot.

A projekt bizonyította, hogy mélytanulás-alkalmazások akkor is működhetnek, ha alacsony az elektromosáram-kapacitás, nem praktikus a számítási felhőben történő feldolgozás, és fontos az adatvédelem. Korlátozott teljesítményű hardveren, kevés számítási memória és szintén kevés áram mellett is futó, nagy teljesítményű algoritmusok kellenek hozzá. Kis modelleket jó eredményre begyakoroltatni nehezebb, mint nagyokat, de lehetséges, a különbség csökkentéséhez viszont új modellek kellenek.

Az alacsony költségen működtetett, gyenge hardveren futó ideghálók a környezetet, termést, távoli terepeket hatékonyan megfigyelő műszerekhez vezethetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5918134976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása