Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kész az első nyílt forráskódú kínai operációs rendszer

2023. július 12. - ferenck

Július ötödikén fontos esemény történt a kínai számítástudományban: bejelentették az ország első otthon fejlesztett nyílt forráskódú operációs rendszerét. Az oprendszer neve OpenKylin, rendeltetése, hogy Kína csökkentse infokommunikációs függőségét az amerikai technológiáktól.

Az Egyesült Államoktól független operációs rendszer fejlesztése évek óta kiemelt cél volt. A „chipháború” kitörése óta pedig Kína, amennyire lehetséges, még inkább el akar szakadni a terület világelső nagyhatalmától.

openkylin.jpg

Az OpenKylin a szintén nyílt forrású Linux operációs rendszeren alapul. A fejlesztésben több mint négyezren vettek részt (számos vállalat és más szervezet is), és az ország űrprogramjában, valamint egyes iparágakban, mint például az energetika, illetve a pénzügyi szektorban máris használják. Az egyik legfőbb támogató az Ipari és Technológiai Minisztérium által felügyelt Kínai Ipari Vezérlőrendszerek Cybervészhelyzet-reagáló Csapata volt.

Legalább tucatnyi kínai cég próbál a Microsoft Windowsát és az Apple MacOS-ét helyettesítő rendszert fejleszteni. Egyikük, a UnionTech Software Technology Unity nevűn dolgozik.

openkylin0.jpg

Most viszont itt van az egyébként angolul is egész jól működő OpenKylin. Évek óta dolgoznak rajta, egyik változatáról, a 0.9.5-ről januárban írtak, az 1.0 kódnevét pedig az ország legnagyobb folyójáról, a Jangcéről kapta.

A Firefox az alapértelmezett webböngésző, a WPS Office az irodai programcsomag. A kínai nyelvű app store-ban változatos alkalmazások szerezhetők be (a mobil szekcióban androidos appok). A korábbi változatokhoz hasonlóan, a mostani tálcáján is van időjárás-alkalmazás (igaz, csak kínai városokkal), hangasszisztens stb. VPN (Virtual Private Network) is konfigurálható, viszont csak korlátozottan használható.

   Egy iparági beszámoló alapján, az operációs rendszerek helyi piaca nagyon masszív, hozzávetőleg 15,5 milliárd jüan (2,1 milliárd amerikai dollár) értékű.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7818164868
süti beállítások módosítása