Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A dotkom lufihoz hasonló lehet a mesterségesintelligencia-divat?

2023. augusztus 18. - ferenck

A mesterségesintelligencia-ipar piaci értékének folyamatos növekedését látva, gazdasági szakértők a kései 1990-es évek dotkom lufijával vonnak párhuzamot. A világháló korai időszakának aranylázakor kockázati tőkések irdatlan összegeket fektettek magukat világmegváltóként ajánló startupokba. A tervek nem váltak valóra, a vállalkozások zöme becsődölt, semmivé enyészett a mintegy ötbillió dollár befektetés.

Hasonló aranyláz érzékelhető a mai MI-piactéren is. Rengeteg kockázati tőke áramlik startupokba, pedig a profitteremtés módja egyáltalán nem egyértelmű még, igaz, annyira nem is délibábos, mint volt annó egy csomó dotkom-vállalkozásnál. Cégvezetők mindenesetre megint nagyívű jövőképeket vázolnak fel, és mindennek az MI az alapja bennük. A részvények rendületlenül emelkednek, az Nvidiáé csak idén háromszorosára, a Metáé 154, a Microsofté 65, az Amazoné 35 százalékkal nőtt.

dotcom_ai0.jpg

A technológia tényleg magával ragadó és lebilincselő, igazi értékét viszont még nem ismerhetjük pontosan. A világjavítás és az utolsó ítélet egyaránt növelik az érdeklődést, minél többen hallanak az MI-ről, annál több a befektető. Így volt ez a dotkom lufi korában is.

A piaci koncentráció szintén fontos párhuzam. Az S&P 500, az ötszáz amerikai tőzsdén jegyzett nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követő tőzsdeindex tíz legnagyobb részvénye a teljes piac több mint egyharmada, és az internetes buborék idején is hasonló volt a helyzet.

A fontos párhuzamok mellett több a fontos különbség is. A legmarkánsabb, hogy az MI-ipar legfőbb érintettjei (Amazon, Google, Meta, Microsoft) egytől egyik régi Szilícium-völgyi versenyzők, sőt, a Meta kivételével, dotkomlufi-túlélők is, az évtizedek során több technológiai hullámot meglovagoltak, és viszonylag hosszú ideje dolgoznak az MI-n.

Kétségtelen, hogy sok új cég is megjelent, de például az OpenAI-t komoly technológiai ismeretekkel és kötelékekkel rendelkező Szilícium-völgyi veteránok (Sam Altman, Reid Hoffman, Elon Musk, Peter Thiel) alapították, ráadásul a Microsoft is masszívan beléjük fektetett. A Character.AI-t, a Humane Inc-et korábbi Google- és Apple-vezetők alapították, tehát tapasztalatban és tőkében náluk sincs hiány. Nagyon sok más startup jár hasonló cipőben. 1999-ben teljesen más volt a helyzet, mert a befektetők zömmel pénzcsinálásra alkalmatlan kezdő vállalkozásokba öntötték a pénzt.

Mi várható? A hype előbb-utóbb nyilván lecseng, viszont dotkom lufi-féle kipukkadás sem lesz. A startupok egy része el fog tűnni, sokan megmaradnak, néhány nagy még nagyobb lesz, a mostani eredményeken alapuló, új és komplexebb fejlesztési irányok jönnek.         

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2318194001
süti beállítások módosítása