Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Miért ne féljünk a mesterséges intelligenciától?

2023. november 15. - ferenck

A szenzációhajhász média mellett egyes szakemberek és Elon Musk is jó ideje a mesterséges intelligencia (MI) miatti egzisztenciális veszélyekkel, az emberiség gépek általi kipusztításával riogatnak. Az ilyen jóslások nemcsak alaptalanok, hanem komoly károkat is okozhatnak.

Andrew Ng, világhírű gépitanulás-szakértő régóta foglalkozik ezzel a kérdéssel is, mert próbálja megérteni, vagy egyszerűen csak vizualizálni, hogy a riogatók pontosan hogyan gondolják a folyamatot. Egyik klasszikus forgatókönyvük, hogy bizonyos politikai csoportok biofegyvereket gyártanak MI-vel, egy másik szerint pedig MI-rendszerek véletlenül pusztítják el az embert, mint ahogy a Homo sapiens is pusztított már ki véletlenül fajokat.

ai_felelmek.jpg

Amikor Ng próbálta kiértékelni az ilyen szcenáriókat és a bennük lévő érveket, frusztrálóan laposnak és nem-specifikusnak találta azokat, lényegében arra csapnak le, hogy „megtörténhet”, mint ahogy bármi előfordulhat. Az ellenkezőjük pedig nyilvánvalóan nem bizonyítható, mint ahogy az sem, hogy például a Földön kibocsátott rádióhullámok hatására földönkívüliek nem indulnak meg bolygónk felé, és nem irtják ki az emberiséget.

Az ennyire túlzó félelmek mindig kárt okoznak. Gimnazisták mondták Ng-nek, hogy azért félnek az MI-től, mert hallották: végromlásunkat okozhatják, és ki akarnak maradni belőle. Azaz, sokakat már a gimnáziumban igyekeznek elriasztani társadalmilag hasznos technológiai pályáktól.

Ng nem kételkedik az MI-szkeptikusok egy részének őszinteségében. Mások viszont anyagilag érintettek az ítéletnap-forgatókönyvek terjesztésében: később anyagi javakkal járó figyelmet akarják magukra felhívni, nonprofit szervezetek pénzt kalapozhatnak össze az általuk kitalált fantom elleni küzdelemre, politikusok jelentősen növelhetik a kampánytámogatást, ha keménykednek a technológiai cégekkel.

Ng meggyőződése, hogy az MI jobbá, teljesebbé teheti, meghosszabbíthatja életünket. Persze ez megakadályozható, mégpedig úgy, ha a szabályozók rossz tanácsokra hallgatva, a technológiai fejlődést hátráltató törvényeket hoznak. A nyílt forrású megoldásokkal való versengést elutasító nagy cégek lobbistái is próbálják meggyőzni a szabályozókat az MI gonosz alaptermészetéről, és még inkább arról, hogy kormányengedélyhez kössék a nagy MI-modelleket. Ha így történne, a nyílt forráskódú kezdeményezések megszűnhetnének, az innováció brutálisan lelassulna.

Ng szerint ezek a valódi félelmek, ezek ellen kell harcolni. Szerencsére a fejlesztői és a tudományos közösség a valóság talaján áll, a nyílt forrású megoldásokat sokan támogatják. Nekik kell a pozitív MI-képet promótálniuk.

Az MI távolról sem tökéletes, és rengeteg a munka, mielőtt biztonságosabb és felelősségteljesebb lesz. De az emberiség már így is sokat köszönhet neki, és a jövőben még többet fogunk profitálni belőle.

„Gondoskodjunk arról, hogy megalapozatlan félelmek ne akadályozzák a fejlődést” – összegez Ng.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2718246755
süti beállítások módosítása