Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

2024 legfontosabb MI trendjei

2023. december 14. - ferenck

A mesterséges intelligencia (MI) volt 2023 csúcstechnológiája, és jó az esély, hogy 2024-ben is az lesz. De milyen trendek fogják meghatározni jövőre az MI fejlődését?

Bernard Marr jövőkutató fontossági sorrendben haladva, ötöt emelt ki: a kvantum MI-t, az MI-szabályozást, az etikus MI-t, a kiterjesztett munkavégzést és a generatív MI következő generációját.

A kvantumszámítások egyre jelentősebb szerepet játszanak az MI-kutatásban, az adatfeldolgozásban pedig forradalmi szerepet tölthetnek be. Nemcsak elméleti lehetőségről van szó, mert feltörekvő startupok és techóriások egyaránt komoly összegeket csoportosítanak át kvantum-megoldásokra. 2024-ben – Marr szerint – hatalmas mértékben nőnek az MI lehetőségei olyan területeken, mint a kvantumszámítások fejlődésével jobban kivitelezhető komplex problémamegoldás.

aitrends_jovore.jpg

Az MI gyors térhódítása nemcsak a technológia iránti érdeklődőket nyűgözte le, hanem világszerte felkeltette a döntéshozók figyelmét is. A vezető nagyhatalmak (USA, Kína, EU, India stb.) átfogó szabályozáson dolgoznak, amellyel nőnek a globális befektetések, de a lakosságnak is védelmet nyújtanak. A megbeszélések nemzetközi szinergiák, az MI-mérföldköveken történő globális együttműködés és a normák megszilárdulása felé mutatnak.

Az MI életünkre gyakorolt hatása rengeteg etikai dilemmát vet fel. Mivel sok területen segít a döntéshozásban, létfontosságú, hogy átláthatóan és méltányosan működjön. A kihívás túlmutat az elfogulatlan algoritmusokon, és szigorú szabványok kellenek, hogy a rendszereket és tervezőiket felelősségre lehessen vonni. 2024-ben nőni fog az etikus MI oktatása iránti igény, az etika a fejlesztésekben is kulcsszerepet játszik majd.

Az MI több mint eszköz, felbecsülhetetlen értékű munkatárs is. A kiterjesztett munkában az utóbbit használjuk ki: sebészek okos algoritmusok által végzett diagnosztikai eredményekre támaszkodnak, ügyvédeket referenciaanyagokkal segíti a távmunkában és az online oktatásban is jól használható MI. 2024 az emberi rátermettség és a mesterséges intelligencia képességeinek termelékenységet és kiválóságot növelő szimbiózisa lehet.

A generatív MI következő generációja túlmutat az egyszerű chatbotokon és a kiszámíthatatlan mémgenerátorokon. Az új rendszerek komplex narratívákat dolgoznak ki, zenei szimfóniákat koreografálnak és bestsellerek írásában is közreműködhetnek. A multimodalitás a kulcs, az MI leírás alapján ugyanarról a témáról illusztrációs képanyagot, átfogó szöveg vázlatát, zenei hátteret készíthet; több nyelven, akcentusokkal is dolgozhat. 2024-ben csökkennek az emberi és az MI-alkotások közti különbségek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2318269263
süti beállítások módosítása