Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Előrejelzés: dollárbiliókkal gazdagítja a világot a generatív mesterséges intelligencia

2023. június 28. - ferenck

A generatív mesterséges intelligencia munkahelyeket megszüntető hatása évek óta félelmet kelt. Egy friss CNBC-felmérés alapján amerikai munkavállalók 24 százaléka nagyon, vagy valamelyest fél az MI miatt. A fiatalok (18-24 évesek) jobban tartanak a jövőtől, mint a 65 felettiek: előbbiek 32, utóbbiak 14 százaléka. Kisebbségek körében szintén erősebb a félelem: az ázsiaiak 38, az hispanók 35, az afroamerikaiak 32, míg a fehérek 19 százaléka aggódik. Vagyon alapján is fontos a különbség: az évi 50 ezer dollárnál kevesebbet keresők 32, míg a 150 ezernél magasabb jövedelemmel rendelkezők 16 százaléka tart az MI álláspiaci következményeitől.

generativ_mi0.jpg

Összehasonlításként, egy 2013-as oxfordi előrejelzés alapján a következő tíz évben, azaz 2023-ig, az amerikai dolgozók 47 százalékának munkáját fenyegeti az automatizáció. És mi történt? Rekord-alacsonyszinten vannak az amerikai munkanélküliség-mutatók, az MI és a robotika által fenyegetettnek vélt területeken nőtt az állások száma.

E statisztikák fényében érdemes helyiértékén kezelni a McKinsey egyébként érdekes friss elemzését a generatív MI termelékenységre és munkaerőre gyakorolt hatásáról. A jó hír: a jövőben évente 2,6-4,4 billió dollárral növelheti a globális éves bevételt, ez pedig a világ összesített éves GDP-jének 2-4 százaléka!

A szerzők 2040 és 2060 közötti adaptációs forgatókönyveket és a munka termelékenységére gyakorolt hatásukat vizsgálták. Felhasználási esetek, például ügyfélszolgáltatásra alkalmazott nyelvmodellek üzleti következményeit elemezve, állapították meg, hogy globális alkalmazás esetén a generatív MI nagyon komoly pénzügyi, gazdasági hasznot teremt.

Munkakörök érzékszervi, kognitív, fizikai, nyelvi és társadalmi elvárásait figyelembe véve, potenciálisan 850 állásfajta automatizálható.

A high-tech szektor lesz a legnagyobb haszonélvező, jelenlegi értéke 4,8-9,3 százalékkal nőhet. A bankszektor, az oktatás, a gyógyszeripar és a telekommunikáció, 2-5 százalékos értéknövekedéssel, szintén a generatív MI haszonélvezőjévé válik.

Négy tevékenységcsoport – értékesítés és marketing, szoftverfejlesztés, ügyfélszolgálat, terméktervezés és -fejlesztés – adja a teljes lehetséges gazdasági növekedés 75 százalékát.

Nyolc fejlett és fejlődő gazdaságú országot vizsgálva, a szerzők megállapították, hogy a generatív MI jól jövedelmező állásokban, mint a szoftverfejlesztés és a termékfejlesztés nagyon sok feladatot automatizál, illetve a legmagasabb és a második legmagasabb jövedelmi ötödbe tartozó munkakörök legtöbb feladatát szintén automatizálja: 2040 és 2060 között a munkafeladatok kb. felét, és főként a logikus érvelést, valamint a természetes nyelv megértését igénylő állásokhoz kötődő feladatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6018154726
süti beállítások módosítása