Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drónok figyelik az illegális halászatot a Nagy Korallzátonynál

2024. április 25. - ferenck

Egyre nehezebb az illegális halászok élete az ausztráliai Queensland szövetségi állam partjainál, a Nagy Korallzátonynál. Az illetékes szervezet, a GBRMPA (Nagy Korallzátony Tengeri Park Hatóság) figyelő és személyeket azonosító új dróntechnológiával mindent megtesz ellenük. A déli félteke nyarán a drónt sikeresen tesztelték.

Az illegális halászok által kedvelt egyes szigeteket és zátonyokat kellett felügyelnie. A hatóságok jól tudják, hogy ezeken a területeken végzik tevékenységüket, és a drón össze is gyűjtött hasznos információkat a védett zöld zónában ténykedő halászhajókról.

korallzatony.jpg

A gép neve Aerosonde 4.7, azaz – új fegyverként szolgáló – légi szonda.

A sokkal a látótávolság felett működő, sötétben is repülő drón fényképes, videó- és radar-bizonyítékokat gyűjt. Nappali infravörös és ultrazoom objektíveket tartalmazó gimbal kamerával rendelkezik, a nagy magasságban történő mozgást érzékelő optikai, hő-, radar- és egyéb szenzorok kombinációjával.

korallzatony1.jpg

A drón menetsebessége maximum 120 km/h, akkumulátora tizennyolc óráig bírja egy töltéssel, szigetekről ugyanúgy útnak indítható, mint járőröző hajókról. A GBRMPA vezetősége elmondta, hogy az információgyűjtés stratégiái több mint egy évtizede szerepelnek programjaikban.

A szó szerint zavarosban halászók számára észrevétlen, felderíthetetlen drón megváltoztathatja tevékenységüket. Fogalmuk sincs, mikor örökíti meg őket az ember nélküli légi jármű. Ott ácsorognak, halásznak, miközben a bíróságon minőségi bizonyítéknak számító felvételek sokasága készül róluk.

A bűnözők viszonylag rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű halat tudnak lehalászni a védett területen. A megfigyelést korábban kisebb drónok végezték. Alacsonyabban repültek, lassabbak voltak, akkumulátoruk nem bírta sokáig, az illegális halászok viszonylag könnyen észrevették őket. Még ma is használatban vannak, de a GBRMPA elismeri: megközelítőleg sem olyan hatékonyak, mint Aerosonde 4.7. Kevesebb bizonyítékot gyűjtöttek, most viszont a törvényszegők is elgondolkodhatnak, mert egyértelműen sokkal többet kockáztatnak.

A Queenslandi Tenger Gyümölcsei Ipari Szövetség szerint meg kell őrizni a természetvédelem és a halászat egyensúlyát. Az illegális halászat komoly veszélyt jelent a törékeny egyensúlyra – közölték.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr318385983
süti beállítások módosítása