Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Olyan erős volt a napvihar, hogy mezőgazdasági berendezések álltak le az USA-ban és Kanadában

2024. május 23. - ferenck

Május második hétvégéjén az utóbbi két évtized legnagyobb napvihara rázta meg töltött részecskékkel a földi atmoszférát. Észak-Amerika és Európa jelentős részén látványos sarki fényt váltott ki.

Május 10-én és 11-én a vihar extrém, G5 kategóriás szintet ért el. Erőssége elegendő volt ahhoz, hogy pusztítást végezzen kommunikációs berendezésekben és az elektromos hálózatban.

napvihar0.jpg

Különösen negatív hatással volt egyes amerikai és kanadai mezőgazdák számára: traktoraik és más fontos munkaeszközeik az ültetési szezon kellős közepén rongálódtak meg. A vihar döbbenetes és ritka példa arra, hogy a kíméletlen űridőjárás bolygónk védőburka ellenére, milyen hatással lehet a Földre.

A GPS-en és más navigációs technikákon alapuló traktorok és így a magvetési munkák is leálltak. Egyes farmerek elmondták: soha nem láttak még hasonlót. Többeket előre figyelmeztettek, hogy GPS-rendszerük leállhat. A következő hétfőn meg is ugrottak az árupiacok.

napvihar.jpg

A John Deere mezőgazdaságigép-gyártó a GPS-t más szenzorikus adatokkal kombináló StarFire adóvevői különösen megrongálódtak, és a problémák továbbra is fennállhatnak. A „csökkentett pontosság” – a napvihar – idejében végzett vetés befolyásolhatja a következő hónapok munkáit (permetezést, vetést, betakarítást). Például a sorok nem ott lesznek, ahol az AutoPath funkció képzeli őket.

Mivel a Nap tizenegy éves ciklusának legaktívabb részébe lépett, az előrejelzések szerint 2024-ben több hasonló napvihart láthatunk még – kitörésekkel, kilökődésekkel, részecskék másfajta áramlásaival. Néhány farmer ironikusan meg is jegyezte, hogy legalább ingyen csodálhatta az Északi Fényt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3318405073
süti beállítások módosítása