Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

106 millió fontot fektet öt kvantumtechnológiai csomópontba az Egyesült Királyság kormánya

2024. augusztus 09. - ferenck

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette: öt kvantumtechnológiai csomópontot (hub) támogat anyagilag, hogy összehozza az érintett kutatókat és vállalatokat. A következő városokról van szó: Birmingham, Edinburgh, Glasgow, Oxford és London. A hubok kvantumérzékelésre, -hálózatépítésre és -pozícionálásra fognak összpontosítani.

Az öt csomópont: UK Kvantum Biomedikális Érzékelés Hub, Kvantumtechnológiai Érzékelés Hub, Integrált Kvantumhálózatok Kvantumtechnológiai Hub, Integrált és Összekapcsolt Implementációval Megvalósított Kvantumszámítás Hub, UK Kvantum által Biztosított Pozicionálás, Navigálás és Időzítés Hub.

kvantum_16.jpg

Az első a University College London és a Cambridge Egyetem közös csomópontja, ultraérzékeny betegség diagnózisokhoz kísérleteznek ki kvantumérzékelőket. A szenzorokat gyors vértesztekhez is használják, biomedikális szkennerekkel segítik súlyos betegségek, mint például a rák és az Alzheimer-kór korai diagnózisát.

A Birmingham Egyetemen demencia-vizsgáló agyszkennerhez, rákdiagnózishoz, fejlett biztonsági és infrastruktúra monitoring-tevékenységhez dolgoznak ki technológiákat. 

Az edinburghi Integrált Kvantumhálózatok Kvantumtechnológiai Hub (Heriot-Watt Egyetem) rendeltetése a jövőben az Egyesült Királyság egész területén működő kvantuminternet technológiáinak megalapozása.

Az Oxford Egyetemen kvantumszámítógépek építéséhez dolgoznak ki technológiákat, hardvereket, szoftvereket.

A Glasgow Egyetemen a kritikus infrastruktúrához, önvezető járművekhez, belső és külső navigációhoz fejlesztenek kvantumalapú pozicionáló és tájékozódó-rendszereket.

A kormány bizakodik, hogy a csomópontokkal hidat építenek az ötletek és a gyakorlati megoldások közé. Olyan szektorok átalakulását várják tőlük, mint az egészségügy és a biztonság. A brit gazdaság erejét növelő, felgyorsított innováció kultúrájához akarnak hozzájárulni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr518458515
süti beállítások módosítása