Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Értékes mesterségesintelligencia-fejlesztőcég állt össze a Google-val

2024. augusztus 22. - ferenck

A Google „bérbe veszi” a Character.AI startup társalapítóit és más alkalmazottait, nyilvánosságra nem hozott összeget fizet a cég technológiájának nem kizárólagos használatáért. A megállapodást hasonló előzte meg a Microsoft és a Mustafa Suleyman nevével fémjelzett Inflection, valamint az Amazon és az Adept között.

A Character.AI történelmi, fikciókban és a populáris kultúrában szereplő személyeket utánzó chatbotokat fejleszt. Induláskor automatizált beszélgetéshez nélkülözhetetlen volt alapmodelleket létrehozni, de azóta változott a terep, és ma már sok előzetesen gyakoroltatott modell érhető el. Nyílt modellekkel a cég erőforrásait finomhangolásra és termékfejlesztésre összpontosíthatja. A Google-tól bejövő pénzekből pedig jócskán előreléphetnek.

google_characterai.jpg

A két társalapító (Daniel De Freitas és Noam Shazeer) korábban a Google-nál dolgozott, és a százharminc alkalmazottból harmincat magukkal vittek. A Google DeepMind Gemini modelljén fognak dolgozni, de továbbra is fejlesztenek chatbotokat, bár a saját modellekkel leállnak, és nyílt forrásúakat használnak majd, mint például a Meta Llama 3.1-ét.

A befektetők nyolcvannyolc dollárt kapnak részvényenként. Az összeg nagyjából a két és félszerese az utolsó finanszírozási körnél – amikor egymilliárd dollárra értékelték a startupot – megállapított részvényárnak.

Shazeer 2017-ben társszerzője volt a transzformatív architektúrát bevezető tanulmánynak, míg De Freitas a Meena és a LaMDA projekteket vezetve fejlesztett beszélgető modelleket. 2021 végén hagyták el a Google-t, és alapították meg a Character.AI-t. Az OpenAI riválisaként határozták meg magukat a „személyes szabott szuperintelligencia” építésében. A Google-deal előtt 193 millió dollárnyi támogatást szedtek össze.

Csakhogy csúcsteljesítményű alapmodelleket irdatlan drága fejleszteni, kevés cég engedheti meg magának ezt a luxust. A tendencia szárnyaló startupok meghatározó szakembereit az MI-óriásokhoz tereli. A nagyoknak szükségük van a startupok vállalkozói szellemére, míg az utóbbiaknak a változó piaci feltételekhez kell átalakítaniuk vállalkozásukat, Elvileg mindkét fél jól jár a megállapodással.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4818465959
süti beállítások módosítása