Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kórházi chatbotot tesztel a Google

2023. július 21. - ferenck

A Google április óta kórházakban teszteli Med-PaLM 2 chatbotját, a májusban bemutatott hatékony PaLM 2 nagy nyelvmodell (large language model, LLM) egészségügy-specifikus változatát. A PaLM 2 működteti a ChatGPT vetélytársának tartott másik Google mesterségesintelligencia-modellt, a Bard chatbotot is.

Az orvosi anyagokon, például vizsgák szövegein gyakoroltatott Med-PaLM 2-t tanácsadásra, egészségügyi adatok áttekintésére, szerkesztésére és dokumentumok összefoglalására találták ki.

google_medicalai.jpg

Nem meglepő módon, a Microsoft is bejelentett néhány hónapja egy hasonló, medicina-irányultságú chatbotot, a BioGPT-t. Márciusban még bőven követett el hibákat, infókat talált ki, tévesen idézett, viszont az még csak a kezdet volt, az azóta eltelt hónapokban nyilván sokat fejlődött.

A Med-PaLM 2-vel tesztszerűen dolgozó orvosok szerint a chatbot válaszaiban több a pontatlanság és az irreleváns tartalom, mint a humán kollégákéban. Májusi felmérésből viszont kiderült, hogy több kategóriában legalább ugyanúgy vagy jobban teljesít, mint a húsvér orvosok. Az ismeretek felelevenítésében, olvasásértésben remekül vizsgázott, ugyanakkor súlyos hibákat is vétett.

Még többször kell tesztelni, és be kell bizonyítani, hogy nagy mennyiségben is képes hasznos tanácsokat adni. Érthető okokból sokkal szigorúbbak az elvárások, mint más modellekkel szemben: ha például egy, a Bardot használó egyetemista nem ellenőrzi az MI által szolgáltatott infókat, és rossz jegyet kap, attól még nem dől össze a világ. Ha viszont egy orvosi modell ad rossz tanácsokat, a következmények súlyosak lehetnek.

A Google elképzelése alapján fejlődő országok lehetnének az egészségügyi chatbot elsőszámú haszonélvezői. Ezekben az országokban korlátozottabb az egészségügyi szolgáltatások elérhetősége, és egy mesterséges intelligencia rengeteget segíthetne.

A Google kutatói viszont elismerik, hogy még sok a munkájuk, és egyelőre nem tudni, mikor lesz a chatbotból közhasználatú termék.              

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8118169655
süti beállítások módosítása