Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Itt a Samsung új nyomkövetője

2017. október 25. - ferenck

Izgalmas terméket mutatott be a napokban a Samsung Electronics – a mindössze 4,2 centis Connect Tag tökéletes eszköz szinte bármi szemmel tartására. Ideális gyerekek és házi kedvencek, szívünkhöz közel álló tárgyak külső és belső terekben történő nyomon követésére, de mint minden ilyen kütyü, ez is komoly személyiségi jogi (privacy) kérdéseket vethet fel.

Az első szélesebb körű használatra szánt, konzumer NarrowBand (NB-IoT) mobilterméket alacsony fogyasztásra és biztonságos hálózati kapcsolatra tervezték. Tökéletesen felvértezték elsődleges céljára, a helykövetésre: beépített GPS-szel, wifi-alapú pozicionálással (WPS) és a Cell ID-vel (egyedi azonosítóval) minden adott az eredményes rendeltetésszerű működéshez.

samsungtracking0.jpg

A „keskeny sáv” elnevezés onnan ered, hogy a hálózatba kapcsolt elemek rendkívül alacsony sávszélességen kommunikálnak egymással, az NB-IoT rendszerek pedig a már létező 4G LTE infrastruktúrára alakítanak ki új fizikai réteget és csatornákat. A dolgok internetére (Internet-of-Things, IoT) optimalizált megoldás számos előnnyel jár: alacsony költség, kivételes lefedettség, minimális energiaigény, stabilitás, megbízhatóság.

A Samsung új kütyüjén beállíthatjuk az úgynevezett geofencing funkciót is, aminek az a lényege, hogy figyelmeztetést küld és interakcióba lép más „dolgok internete eszközökkel”, ha a gyerek az előre meghatározott területre (udvar, iskola stb.) lép be, vagy elhagyja azt.

samsungtracking.jpg

Természetesen más célokra, például okos zárként garázsajtókhoz, lámpákhoz stb. is használhatjuk. A rajta lévő gombot megnyomva pedig tartózkodási helyünkkel kapcsolatos információkat küldhetünk egy megadott okostelefonra.

A Connect Tag annyira kicsi, hogy fel sem tűnik, ha rátesszük egy iskolatáskára, és a kutyát vagy a cicát sem zavarja, ha a pórázra, nyakörvre helyezzük. Egyetlen töltéssel egy hétig bírja, és ez a tény csomagok és más utazási kellékek követésére szintén alkalmassá teszi.

A Connect Tag nyilván nem egyedi, valószínűleg léteznek más követésre alkalmas IoT-eszközök is, az aggódó szülőknek viszont remek megoldást jelenthet.

Aggodalomra azonban másért is lehet okunk. Mint minden infokommunikációs technológia, a Samsung új kütyüje is felhasználható kevésbé baráti célokra. Képzeljük el, hogy valaki az autó hátsó ülése alá vagy aktatáskánkra tesz egy Connect Tag-et, aztán hátradől és leköveti a mozgásunkat. Fantáziánkat nem kell különösebben elereszteni más baljós forgatókönyvekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6613068684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása