Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

5G robotokhoz

2017. november 24. - ferenck

A robotok hamarosan vezeték nélkül, bármiféle emberi beavatkozást mellőzve léphetnek interakcióba egymással. Skót és kínai kutatók legalábbis ezen dolgoznak, mivelhogy az Edinburgh Egyetem és a Hongkonghoz közeli Senzsen-székhelyű Huawei a 2017-es Globális Mobil Szélessáv Fórumon, Londonban bejelentette: közösen fejlesztenek következőgenerációs vezeték nélküli hálózatok, azaz 5G által támogatott robotokat.

A Huawei Vezeték Nélküli X Laborja és az Edinburgh Egyetem Bayes Központja mostantól 5G hálózatokon működő eszközökre összpontosít. Ezeket a hálózatokat adatvezérelt újítások megsegítésére fejlesztik olyan területeken, mint például a dolgok internete (Internet-of-Things, IoT). Az „ember nélküli interneten” mesterségesen intelligens tárgyak autonóm interakciókat folytatnak egymással, amihez kell az 5G.

5grobot.jpg

„Kutatócsoportunk vizsgálja, hogy MI-rendszerek hogyan használják a vezeték nélküli 5G hálózatokat az összekapcsolt robotika és az autonóm rendszerek támogatására. Ezzel a megközelítéssel a hálózatok és az alkalmazások teljesítménye is javítható” – olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.

A potenciál óriási, és nem véletlen, hogy az egészségügyi robotikát (automatizált sebészeti eszközöket) és a mobilvideós-megoldásokat (intelligens kamerákat) jelölték meg első alkalmazási területekként.

5grobot0.jpg

Az egyetem és a Huawei eddig az adattudomány területén működött együtt, júniusban közös labort hoztak létre a felsőoktatási intézmény kampuszán. Jelen megállapodással tovább mélyül a partneri viszony.

„Szakértőink ismereteit arra szeretnénk felhasználni, hogy teljesen megértsük MI és robotikus rendszerek mobilhálózatokkal folytatott interakcióit. Az együttműködéssel az 5G hálózatok szakértői valós problémákat oldhatnak meg, olyan iparágakat támogatva, mint az egészségügy vagy a sürgősségi ellátással kapcsolatos szerteágazó szolgáltatások” – nyilatkozta Charlie Jeffery professzor.

„Nagyon örülünk, hogy folytatjuk a munkát az Edinburgh Egyetemmel, és segítünk megérteni, hogyan járul hozzá a mobil szélessáv javulása a vezeték nélküli robotika újításaihoz. Az MI kulcsfontosságú az 5G hálózatépítésben, hálózati kapcsolatoknál” – jelentette ki Peter Zhou, a Huawei Vezeték Nélküli Megoldások marketinges szakembere.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5913346963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása