Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kína már a jövő mesterségesintelligencia-chipjein dolgozik?

2018. február 08. - ferenck

Kína növekvő érdeklődése a mesterségesintelligencia-fejlesztések iránt az ország (különösen az okostelefon- és a napelem-gyártáshoz képest) lemaradt félvezető iparát is fellendítheti. Egyedi lehetőség és egyben kapcsolódás a „hardveresen optimalizáljuk az MI-t” tendenciához – a Google, az Intel, más nagyobb cégek és több startup mesterségesintelligencia-alkalmazásokhoz gyárt chipeket.

Számítógépes chipek kulcsfontosságúak az MI sikeréhez, és amíg Kína szuperszámítógépeken kívül nem lép előrébb a hardveriparban, nem válik a világ elsőszámú mesterségesintelligencia-nagyhatalmává.

china.jpg

„Ha összehasonlítjuk, hogy Kína hogyan reagált az információtechnológia korábbi forradalmaira, elmondható, hogy soha nem lépett olyan gyorsan, mint a jelenlegi MI-trendnél” – véli Shouyi Yin, a pekingi Tsinghua Egyetem Mikroelektronika Intézetének igazgatója.

Yin és munkatársai fejlesztették a Thinker (Gondolkodó) nevű chipet. Rendeltetése ideghálók támogatása; dinamikusan kidolgozza a rajta futó szoftver számítási és memóriaszükségleteit. Ez azért fontos, mert sok valóvilágbeli MI-alkalmazáshoz többféle idegháló kombinációja kell. Energiafogyasztása szintén figyelemreméltó: 8 AA elem egy évre elég neki.

china0.jpg

A Gondolkodót nemzetközi szinten is elismerték, a Google pedig kiemelte, hogy az ország sokat tesz az MI fejlődéséért. A hozzájárulás számszerűsíthető is: a 2015 óta megjelent top 100 MI-újság tartalmának 43 százalékát kínai szerzők jegyzik.

Az Egyesült Államokkal és Oroszországgal „MI fegyverkezési versenyben” álló országnak sok ilyen sikerre lenne szüksége. A törekvésekhez jelentős mértékben hozzájárulhat az Ipari és Információtechnológiai Minisztérium 2017 végén meghirdetett hároméves MI-akcióterve. A terv egyik legfontosabb eleme, hogy 2020-ra tömegesen fognak termelni ideghálókat futtató chipeket.

A félvezetőgyártóknak azonban nemcsak a nemzetközi konkurenciával kell megküzdeniük. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy mesterségesintelligencia-cégek saját hardvert is fejlesztenek.

„A jövőben jelentősen csökkeni fog a csak chipet építő vállalatok száma” – prognosztizál a kamerákhoz és autókhoz MI-t fejlesztő ASIC design igazgatója, Fengxiang Ma.

Egyedi kidolgozású saját chipekkel a folyamat is olcsóbb, a teljesítmény is javul.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9213634230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása