Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Google előrejelzi, ha késik a repülőjárat

2018. február 09. - ferenck

Gépitanulás-algoritmusokat azért fejlesztenek, hogy nézzenek át gyorsan változó adatokat, és találjanak mintázatokat bennük. A mintázatok alapján az algoritmus megtanul előrejelzéseket készíteni, döntéseket hozni. Minél többet tanul, annál pontosabb munkát végez. Az egészségügytől a marketingig, ma már egyre több vállalat használja őket.

A légi közlekedésben, utazásunk megtervezésében is fontos szerepet tölthetnek be.

google_repulo.jpg

Hasznos, ha tudjuk, hogy repülőjáratunk késni fog, de még hasznosabb, ha a légitársaság időben értesít is róla, csakhogy sajnos nem mindig elég gyors. Most viszont úgy tűnik, hogy a Google pótolja ezt a hiányt.

A cég ugyanis gépitanulás-algoritmussal frissíti Flights (Járatok) alkalmazását, és reméli, hogy az új változat pontosan előrejelzi a késéseket. A járattal kapcsolatos információt egyrészt közvetlenül beszerzi a légitársaságtól, ennél azonban jóval többre képes. Múltbéli adatok alapján az algoritmus ugyanis következtet a jövőre, és a légitársaságok által sem ismert késéseket is képes előrejelezni, és kis zászlót helyez a járatinformáció mellé, ha 80 százalékos valószínűséget lát rá. Ha kevesebbet, akkor nem riasztja az utasokat.

google_repulo0.jpg

Azaz elvileg, legalábbis több esetben nincs szüksége a légitársaság tájékoztatására. Az ugyanis csak az állandóan változó adatsor egyetlen tényezőjét közli, de a késés valószínűségét meghatározó többinek, például az időjárásnak és a helynek a Google algoritmusa néz utána.

Repülőnk pontos státuszára a járatszám vagy a légitársaság neve alapján kereshetünk rá. A késéssel kapcsolatos információ a keresési eredményben jelenik meg.    

A Google természetesen hangsúlyozza, hogy ennek ellenére időben jelenjünk meg a reptéren, de ugyanakkor figyelmeztet is a várható késésre. Persze az algoritmus is hibázhat, és az előrejelzések sem valósulnak meg mindig.

Az app egy másik hasznos funkcióval szintén bővül – az utazóknak pontosan elmagyarázza, hogy légitársaságonként és járatonként mit jelent az „alap gazdaságos” (basic economy) opció, mit tartalmaz és mit nem tartalmaz a repülőjegy: kiválaszthatjuk-e az ülést, kell-e az utastérbe felvitt csomagon kívüli poggyászokért fizetnünk stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4613642784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása