Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kínai kutatók újfajta memóriával nyugdíjaznák a RAM-ot és a ROM-ot

2018. április 18. - ferenck

A számítógépes memória két legfontosabb típusa, a ROM és a RAM tökéletesen kiegészítik egymást.

A csak olvasható adatok tárolására alkalmas ROM (Read-Only Memory) tartalma nem változtatható, a beégetett adatok véglegesek. A komputer vagy más számításokat végző eszköz a benne tárolt adatokat áramtalanított állapotban is megőrzi. A tárolás korlátos és korlátlan ideig is eltarthat. A ROM biztosítja, hogy a számítógép, tablet, okostelefon stb. be tudja indítani a rendszert (bebútoljon).

memory_1.jpg

A RAM (Random Access Memory) tetszőleges vagy közvetlen hozzáférésű memória véletlen elérésű adattároló eszköz, amely ellentétben a ROM-mal, nemcsak olvasható, hanem írható is. Az adatokat csak addig őrzi meg, amíg a gép bekapcsolt állapotban van, ha már nincs feszültség alatt (ha kikapcsoljuk), akkor elvesznek. A RAM teszi lehetővé, hogy programokat futtassunk a komputeren és más eszközökön.

A múltban csak ezekre a memóriákra volt szükségünk, most viszont megjelent egy harmadik, és mindent, sőt, még egy kicsit többet is meg tud tenni egyedül, mint a másik a kettő.

memory0_1.jpg

Az új memóriára, a sanghaji Fudan Egyetem fejlesztésére azért volt szükség, mert önmagában sem a ROM, sem a RAM nem tökéletes. A rendszer hiába fér gyorsan a RAM-hoz, ha egyszer kikapcsoljuk, vagy – rosszabb esetben – jön az áramszünet, azonnal elveszítjük az összes nem mentett adatot, és oda például a legújabb Word dokumentumunk. A ROM-on pedig hiába folyamatos az adattárolás, nem írható rá adat azonnal és gyorsan.

A kínai kutatók ismertetése alapján az új memória egyrészt a két típus legjobb tulajdonságaival rendelkezik, másrészt javítottak is rajtuk, mert mi magunk dönthetjük el, mennyi ideig tároljon adatokat.

„A jövőben olyan diszkjeink lehetnek, amelyeken például csak három napig őrizzük meg az adatokat. Ezzel a lehetőséggel nő az információbiztonság. De az új tárolótechnológiával személyre szabott flash-meghajtóink is lehetnek. A rajtuk tárolt adatok előre meghatározott időben rendszeresen eltávolításra kerülnek” – magyarázza a kutatást vezető Zhang Wei.

Az új megoldás ezért lehet komoly piaci versenytársa ROM-oknak és RAM-oknak. Kereskedelmi forgalmazásának időpontjáról a kutatók egyelőre nem nyilatkoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr913840286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása