Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Reddit segít leküzdeni a mentális betegségeket

2018. április 25. - ferenck

Az angol read (olvas) és edit (szerkeszt) szavakból, valamint a read it (elolvassa, elolvasta) kifejezésből származó szójáték, a Reddit közösségi oldal regisztrált felhasználói úgynevezett alredditeken oszthatnak meg, értékelhetnek „fel” és „le” nyilakkal különféle tartalmakat (linkeket, képeket, szöveges üzeneteket). Természetesen kommentelhetnek is.

Az alredditek moderátorai döntenek az engedélyezett tartalmakról.

A Reddit 542 millió februári látogatójával az USA negyedik, a világ hatodik leglátogatottabb honlapja. Egyes ellentmondásos alredditek miatt azonban az oldal híre mégsem jó.

reddit0.jpg

Hatása egy szempontból viszont mindenképpen pozitív.

2017-ben a Utah Egyetemen kutatásba kezdtek, hogy megállapítsák: az r/depresszió alreddit felhasználóinak javul-e a mentális állapota. Az elemzéshez olyan kulcsszavakkal dolgoztak, mint például „pozitív érzés”, „negatív érzés”, „szomorúság.” Kiderült, hogy a vizsgált tíz kategóriából kilencben jó irányba változott a userek nyelvhasználata, azaz az r/depresszió pozitív érzelmi változást hozott.

Idén április 10-én megjelent a tanulmány folytatása. Most a rendszeres, azaz négy vagy több bejegyzéssel rendelkező felhasználók posztjainak olvashatóságát vizsgálták három alredditben: r/depresszió, r/bipoláris, r/skizofrénia. Kíváncsiak voltak, hogy a nyíltabban kommunikálókon segített-e a részvétel.

reddit.jpg

Kontrollcsoportként három másik alredditet (r/boldog, r/testépítés, r/elveszted) használva derült ki, hogy a userek eleinte kommunikációs problémákkal küszködtek, nehezen fejezték ki magukat. Idővel viszont „statisztikailag szignifikáns javuláson” mentek keresztül, mondandójukat választékosabb szókinccsel és olvashatóbban adták a világ tudtára.

„Megállapítottuk, hogy minél gyakrabban jöttek, minél többször vettek részt a kommunikációban, annál nyugodtabbak lettek, mondandójukat kicsit jobban artikulálták” – nyilatkozta Albert Park, a tanulmány egyik szerzője.

Eddig kevesen tanulmányozták az írott kommunikációban észlelhető mentális rendellenességeket, a tanulmányok ezért is úttörő jellegűek. Az eredmények hasznosítása lehet a következő lépés. Például automatizált nyelvelemző rendszert vezetnének be, amely jelezné a moderátoroknak, ha valamelyik felhasználó egyre kevésbé érthetően fejezi ki magát.

Park hangsúlyozza: a Reddit felhasználók nem reprezentálják az összes mentális rendellenességben szenvedő személyt, az elemzések viszont egyértelműen bizonyítják a platform hasznosságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6913856574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása