Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jönnek a gyilkos robotok?

2018. november 16. - ferenck

A brit hadsereg négyhetes kísérlet keretében, egyik legnagyobb gyakorlóterepén több mint 70 új technológiát, köztük vezető nélküli járműveket és megfigyelő drónokat tesztel.

A brit történelemben az „Autonóm harcos” lesz a legnagyobb robotokkal kivitelezett katonai gyakorlat.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma nem bocsátkozott részletekbe, csak annyit közölt, hogy a megfigyelésre, hosszabb repülésekre, precíziós célzásra, hatékonyabb mobilitásra, a haderő ellátására, városi hadviselésre és feljavított szituációérzékenységre összpontosítanak. Az ezekkel kapcsolatos fejlesztéseket a 2016-ban indított 800 millió fontos innovációs alapból finanszírozzák.

ukrobottest0.jpg

A minisztérium közleménye alapján a csapatok harc közbeni veszélyeztetettségének csökkentése a cél. A hadsereg élelmiszerrel, lőszerrel és üzemanyaggal való ellátását szintén automatizálnák, ezeket a feladatokat robotok végeznék el.

A kísérlet csúcspontjaként 200 katona vesz részt szimulált csatában, amellyel ötleteket és termékeket tesztelnek.

ukrobottest.jpg

Sokan viszont attól tartanak, hogy a minisztérium túl messzire megy el. A Drónháborúk UK kampánycsoport szerint a hivatalos állásponttal ellentétben, aktívan támogatja teljesen autonóm „gyilkos robotok” fejlesztését. A csoport kérvényezte a drónok és autonóm fegyverek kutatásfejlesztésében résztvevő ügynökségek, laboratóriumok és beszállítók listáját.

Álláspontjukat alátámasztja, hogy az Egyesült Királyság 2015 óta visszautasítja az autonóm fegyvereket tiltó többi ENSZ-tagállamhoz való csatlakozást, valamint az erre vonatkozó javaslatok megszavazását. Az ország a mesterséges intelligencia etikai oldalával foglakozó kutatások élharcosai közé tartozik, áprilisban a Lordok Háza a morális alapelvek kidolgozására hívta fel a figyelmet, így a minisztérium katonai célokra szánt mesterséges intelligenciák létrehozását támogató álláspontja ellentmondásos. Ráadásul az a tény, hogy 2016 óta finanszírozza is a kapcsolódó k+f tevékenységet, egyértelműen jelzi: jó ideje foglalkoznak vele, és hosszútávú megoldásokban gondolkoznak.

A Drónháborúk UK tanulmányt készített az autonóm fegyverrendszerekkel kapcsolatos brit állami beruházásokról. Kiemelték, hogy ezek a rendszerek hibás, előítéletes stb. adatokkal is dolgozhatnak, majd azok alapján hozhatnak döntést, s végül cselekednek…

Azaz a jelenállás alapján a jövő drónjai maguk dönthetik el, hogy kit ölnek meg, kit nem. Egyelőre nem tartunk még itt, a felgyorsult fejlesztésekkel viszont hamar eljöhet a „gyilkos robotok” kora.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1914373049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása