Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Fákat ültetnek a drónrajok

2018. november 30. - ferenck

Az idei kaliforniai erdőtüzek óriási pusztítást végeztek a természetben, emberi életekben. A jelenség minden évben megismétlődik, átlagosan 7 millió hektár ég el.

Sajnos az elhunyt személyek már nem támaszthatók fel, az erdők viszont részben helyreállíthatók.

Leégett nagy területen történő faültetés azonban nem könnyű feladat, hanem magasszintű intelligenciát igénylő, koszos és veszélyes tevékenység. Az ideálisnak távolról sem nevezhető mai módszer zsákokon és lapátokon, kemény emberi munkán alapul.

dronraj_erdotuz.jpg

A 2015-ben alapított seattle-i DroneSed startup ebből a tényből kiindulva javasol drónokat, mesterséges intelligenciát és biomérnöki tevékenységet összekombináló high-tech megoldást.

A cég által fejlesztett drónok pontosan meg tudják állapítani, hova ültessenek magokat, majd el is végzik az eddig mindig ember által kivitelezett két feladatot.

A drónok lézer alapú távérzékeléssel alkotnak 3D térképet az adott területről, aztán multispektrális kamerával gyűjtik össze a talajra és a növényzetre vonatkozó részletes adatokat. Ezt követően mesterségesintelligencia-modell jelöli ki az új fa elültetésére legalkalmasabb pontot.

dronraj_erdotuz0.jpg

A drónok azonban nemcsak leszórják a magokat a földre, hanem a cég által fejlesztett speciális edényeket, tápanyagokból álló korongokat is használnak, középen a maggal. Külsejüket kapszaicinnel szórták be, hogy elriasszák a magokat esetleg táplálékként elfogyasztani szándékozó állatokat. (A csípős kapszaicin színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. A paprikát ettől az alkaloidtól érezzük csípősnek.)

A DroneSeed az első cég, amelynek a Szövetségi Repülési Igazgatás engedélyezi, hogy 25 kiló feletti ember nélküli légi járművet reptessen. Az engedéllyel a gépek rajban is tevékenykedhetnek, például öt drón figyelhet és fedhet le nagy területeket.

A startup már tesztelte a technológiát; amerikai fakitermelő és nonprofit vállalatokkal dolgozott együtt. Első fizetős szolgáltatását, az elpusztult területen történő ültetést decemberben kezdi meg. Munkájuk talán meg is nyugtat, és elhiteti velünk, hogy az elveszített fák gyorsan pótolhatók.

Mivel az erdőtüzek egyre gyakrabban ismétlődnek, legfőbb ideje volt megoldást találni az általuk okozott növényi károk helyreállítására, de a megelőzés természetesen mindennél fontosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3814401596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása