Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Cicát klónozott egy kínai biotech cég

2019. augusztus 29. - ferenck

Házi kedvencüket elveszítő macskatartók, ha akarják, hamarosan viszontláthatják a cica klónját. A pekingi Sinogene Biotechnology Company ugyanis bejelentette, hogy július elsején megszületett „Fokhagyma” (Garlic), az azonos nevű elhunyt állat utánzata.

A cég tavaly nyáron kezdett macskaklónozással foglalkozni. A második Fokhagyma 66 nappal azt követően látta meg a napvilágot, hogy egy embriót juttattak a pótanya szervezetébe.

garlic.jpg

„A cicám vesebetegségben halt meg. Azért határoztam el, hogy leklónoztatom, mert felejthetetlen volt” – nyilatkozta Huang Yu, a gazda.

Fokhagyma és az eredeti cica (a klónozáshoz szükséges sejtek tőle származnak) külsőre – biológiailag – ugyan azonos, belső karakterjegyeik viszont mások. A klón saját személyiséggel, saját emlékekkel rendelkezik.

A cég bejelentette, hogy a következő szint pontosan a belső tulajdonságok, emlékek leklónozása lesz. A kivitelezéshez (a személyiséget meghatározó jegyek és az emlékek tárolásához, átviteléhez) mesterséges intelligenciát és ember-gép interfésztechnológiát terveznek használni.

garlic0.jpg

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a „teljes klónozás” technikailag kivitelezhető-e, vagy sem.

Fokhagyma sikeres klónozásával a cég hivatalosan elkezdi ezirányú szolgáltatását, ára 250 ezer jüan (35400 dollár) lesz. Már többen bejelentkeztek, az érdeklődés alapján komoly piac alakulhat ki. 2018-as adatok szerint Kínában több mint 73 millió macska- és kutyatulajdonost tartanak nyilván, és a bő kétharmaduk nagyon ragaszkodik a háziállathoz.

A cég klóntechnológiáját veszélyeztetett állatfajok, például óriáspandák megmentésére is tervezi használni, amelyhez azonban fajok közötti klónozás-kísérletekre is szükség lenne. Ezen a területen sehol semmiféle sikert nem értek még el, egyelőre sci-finek tűnik, hogy például egy nyúl kismalacnak ad életet.

A technológia ugyan sok állattulajdonosnak tetszhet, viszont sokan ellenzik is. Tudósok szerint a klónok egészségi állapota gyengébb, mint a természetes körülmények között született állatoké, rövidebb ideig élnek, és a megoldás morális kérdéseket is felvet. Állatjogi aktivisták például menhelyeken lévő cicákra, kutyákra hivatkoznak, mert ha a klónozás elterjedne, kevesebb eséllyel találnának gazdára.

(Az első képen a klónozott, a másodikon az eredeti „Fokhagyma” látható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1115026240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása