Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Minecrafton tanul a Facebook mesterséges intelligenciája

2019. szeptember 06. - ferenck

Egyes játékoktól az arcfelismerésig, a gépi intelligencia sok területen felülmúlja az embert. Csakhogy az MI-rendszerek képtelenek több feladatot kezelni, így a legfontosabb következő cél egyetlen területen emberfeletti képességgel rendelkező helyett több területen jó átlagot hozó rendszer fejlesztése.

Hasonlóval, emberekkel interakciókat folytató és változatos feladatokat abszolváló MI asszisztens létrehozásával próbálkozik a Facebook Research is. Az asszisztens tanul az interakciókból, és így mindig több és több feladat elvégzésére lesz alkalmas.

fb_minecraft1.jpg

A munkát vezető Arthur Szlam és kollégái a 3D-s Minecrafton, minden idők legjobb eladási mutatóival rendelkező videojátékán gyakoroltatják az MI-t. (Havi 90 millió gamer játszik rajta, 170 milliónál többet értékesítettek belőle.)

A játék azért különleges, mert végtelen variációs lehetőséget kínál, egyszerűek a szabályai, és bizonyos korlátokig előrejelezhető, azaz ideális egy gépi értelem számára. Nem véletlen, hogy (a Facebookon kívül) többféle MI-rendszert tesztelnek rajta.

fb_minecraft.jpg

Szlamék célja, hogy asszisztensük emberek által meghatározott egyszerűbb feladatok sokaságát oldja meg.

Tőlük tanul.

„Első látásra rengeteg dolgot tehetünk, az építőkockákat szinte minden lehető módon elhelyezhetjük” – magyarázza Szlam, de aztán kifejti, hogy a lehetséges elrendezések nagy többsége valószínűtlen lépés, és mindig csak egy kis rész marad, amiben egy MI sokat segíthet.

A kutatók szerint asszisztensük még akkor is hasznos lesz, ha több feladatban hibázik. Ezzel együtt az MI komoly kihívásoknak néz elébe, például meg kell értenie az emberi beszédet.

Ha az egyik játékos azt mondja neki, hogy építsen 15 kocka magas tornyot, és tegyen a tetejére egy mosoly-jelet, az asszisztensnek pontosan tudnia kell, mi a feladata. Ez az utasítás ugyan viszonylag egyszerű, megvalósításához mégis előzetes ismeretekre van szüksége: tisztában kell lennie azzal, hogy mi az a 15, mi valaminek a tetején lenni, mi a mosoly-jel stb.

Ha a Facebook elég humán segítséget kap, a tanulási lehetőségek óriásiak, és az MI a korábban begyakoroltak mellett sok új feladatot elsajátíthat. A Minecraft ideális környezet hozzá.

Szlam figyelmeztet: egyelőre a kezdet kezdetén járnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4515042142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása