Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Alakváltó robotot fejleszt a NASA

2019. szeptember 30. - ferenck

A Szaturnusz és holdjai által alkotott rendszerrel kapcsolatos, nagyrészt a Cassini űrszondának köszönhető legújabb kutatásokból sokat megtudtunk a távoli bolygó felszínéről, atmoszférájáról.

A holdak közül különösen a Titán keltette fel az emberi fantáziát. Folyékony metánból és etánból álló mély tavai, párás-ködös légköre azt sugallja, arra enged következtetni, hogy vizet vagy ammóniát kilövellő aktív földtani formációk, például jeges vulkánok lehetnek a felszínén.

nasa_1.jpg

Ezek a tények és feltételezések reményre adnak okot – a hold biztosíthatja az élet feltételeit.

A NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) amerikai kormányügynökség formáját többféle konfigurációvá átalakító különleges robotot fejleszt. A gép neve Alakváltó (Shapeshifter), és az elképzelések szerint valamikor a Titán feltérképezésében segíthet.

Az űrügynökség Sugárhajtás Laboratóriumában most tesztelik a robot 3D nyomtatással készült prototípusát. Fejlesztői szerint úgy néz ki, mint egy szétnyújtott kerékbe csomagolt drón. Két felére osztható, amelyek kicsi propellerekkel lebegnek, drónszerűen mozognak a levegőben.

nasa0_1.jpg

A rendszer végső változata a robotokat szállító, velük landoló, többféle műszert használó, a gyűjtött mintákat azonnal elemző, elsőszámú erőforrásként funkcionáló „anyagépből” és a 12 miniatűr cobotból (collaborative robot, együttműködő robot) áll.

A cobotok közösen, összetartó egységként, de külön-külön is képesek dolgozni, az anyagépet például együtt viszik és mozgatják különböző helyekre. Változatos terepekhez, környezetekhez alkalmazkodnak.

Például szétválnak és különféle irányokba repülnek, de ha kell madárrajok vagy majomcsapatok mintájára, együtt szállnak a légben, vagy igyekeznek felfedezni barlangokat, földalatti járatokat, sőt, szükség esetén folyadékokban is tudnak úszni.

Ha a tesztek sikeresen zárulnak, a NASA valódi űrmisszióra küldheti a robotot, de ettől egyelőre nagyon távol vagyunk még. A tesztek azonban más szempontból szintén hasznosak lehetnek, az Alakváltó robottervezőket ihlethet meg, és a következő űrutazásokhoz újfajta gépeket fejleszthetnek.

Az űrügynökség 2034-re tervezi a Titánt autonóm egységekkel vizsgáló Dragonfly (Szitakötő) misszióját.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6615176118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása