Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ütögetéssel azonosít tárgyakat az okostelefon

2019. október 07. - ferenck

A dél-koreai KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) kutatói különleges technológiát fejlesztettek, Kopogtató a neve, tárgyak azonosítására szolgál, az azonosításhoz semmi mást nem kell tenni, csak okostelefonnal megkocogtatni az adott darabot. A szoftver agya a hangokat, rezgéseket és más reakciókat elemző gépitanulás-algoritmus.

Kopogtatót a hang- és a mozgásérzékelők összekapcsolása különbözteti meg a hasonló technológiáktól.

kaist0.jpg

Eddig vagy kamerákon alapuló gépi látást, vagy speciális hardvert, például rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkéket használtak tárgyazonosításra, de ezek a megoldások korlátozottak. Gépi látásnál a felhasználónak minden tárgyat le kell fényképeznie, és ha rosszak a fényviszonyok egyáltalán nem működik. Speciális hardver használata pluszköltségekkel és munkaterhekkel jár.

Kopogtató sötétben is azonosítja a tárgyakat, nem kell hozzá se kamera, se e célra fejlesztett hardver, hanem csak egy okostelefon.

kaist.jpg

A mobilba beépített szenzorokkal, például mikrofonnal, gyorsulásmérővel, giroszkóppal dolgozik, velük rögzíti a készülék által megkocogtatott tárgy egyedi reakcióit, amelyeket gépi tanulással elemez. A tárgyakat csoportosítja, azonosítja.

A kutatócsoport bejelentette, hogy a technológia jelenleg 23 mindennapos tárgyra, köztük könyvekre, laptopokra, vízpalackokra, kerékpárokra alkalmazható.

Zajos környezetben, például zsúfolt kávézóban vagy országút mentén 83 százalékos pontossággal dolgozott. Csendes belső közegben viszont 98 százalékot teljesített.

A fejlesztők szerint Kopogtató paradigmaváltást jelent a tárgyakkal folytatott interakciókban. Ha okostelefonnal megkocogtatunk például egy üres vizes palackot, készülékünk vásárló app közvetítésével automatikusan rendelhet újakat. Ha IoT (dolgok internete) eszközökkel integráljuk, például az ágy fejtámlája elalvás előtt leolthatja a villanyt, beállíthatja az ébresztőt.

„A gépi tanulás előnyeit kihasználó technológiához semmiféle speciális szenzor vagy hardver nem kell, elég hozzá az, ami eleve benne van egy okostelefonban. Az összes okostelefon-használó azonnal élvezheti a szoftveres megoldás előnyeit. Lehetővé teszi számukra, hogy kedvenc tárgyaikkal kényelmesen folytassanak interakciókat” – magyarázza a fejlesztést vezető Sung-Ju Lee.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7015200930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása