Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A világ legkisebb titkosító kvantumchipje

2019. november 08. - ferenck

A kvantumtechnológia a kommunikáció titkosítását és a titkosítás feloldását biztosító kvantumkulcs-kiosztással (quantum key distribution, QKD) is forradalmasítja a számítástudományt. Jó hír, hogy a szükséges miniatürizáció feltételei már adottak hozzá.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói 3 milliméteres QKD chipet fejlesztettek. A fejlesztés azért fontos, mert hasonló kvantumszámítási rendszerek jégszekrény- vagy szobaméretűek is lehetnek, és egy ilyen kicsi, az eddigieknél legalább ezerszer kisebb chippel sok lehetőség nyílik meg, például okosórába, fitneszmérőbe stb. integrálható.

kvantum_3.jpg

A jelenlegi titkosító technikák jelszavakkal vagy biometrikus adatokkal működnek. Mindkettő kiszivároghat, meghackelhető. Ezzel szemben a kvantumtechnológiában a kulcs az üzenetbe kódolható, és csak az ugyanazzal a kulccsal rendelkező személy használhatja; olyan, mintha titkosított levelet írnánk.

A kvantumtechnológia lehetővé teszi a biztonságos kulcskiosztást, ellehetetleníti a kulcshamisítást. Ha elterjed, a jövőben sokkal nyugodtabban használhatjuk a pénzautomatákat, vásárolhatunk online stb. Az egyik fejlesztő, Kwek Leong Chuan szerint kockázatos bármit is meghackelhetetlen technikának nevezni, de ebben az esetben tényleg közel vagyunk hozzá. A kulccsal nem rendelkező személyek számára az üzenet ugyanis olvashatatlan.

kvantum0_3.jpg

Mivel a számítógépes rendszerek rengeteg digitális adatot tárolnak, és rengeteg digitális adattal kommunikálunk, a cyberbiztonság rendkívül fontossá vált. Amíg a kvantumszámítások nem terjednek el, teljes biztonságról csak álmodhatunk.

QKD rendszerek ugyan évek óta léteznek, méretük viszont jelentősen korlátozta a potenciális alkalmazások számát.

Az új chippel változik a helyzet. A számítógépgyártásban általánosan használt szilíciumból készül, így viszonylag könnyű és olcsó előállítani.

A szingapúri fejlesztés azonban még távolról sem termék, tömeges gyártásra egyelőre nem alkalmas, viszont jól szemlélteti a lehetőségeket. Eleinte klasszikus számításokon alapuló rendszerekkel együtt használhatják.

A chippel megint közelebb kerültünk a valódi kvantumszámítógépekhez.

„Ez a biztonságos kommunikáció jövője, segíteni fog következőgenerációs digitális kommunikációs eszközök, például bankok jobb szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi portáljai vagy kormányzati rendszerek fejlesztésében” – nyilatkozta Liu Ai Qun fizikus (NTU).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3215293476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása