Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

2020 legfontosabb technológiai készségei

2019. december 05. - ferenck

A munkaerőpiacon növekszik az egyre magasabb szintű technológiai készségekkel rendelkező dolgozók iránti igény. A vállalatok csak akkor maradnak fenn a globális versenyben, ha mind komolyabb összegeket fektetnek az adott állásra ideális személyek felvételére, alkalmazására, továbbképzésére stb.

A követelmények – és lehetőségek – növekedésével párhuzamosan, a fiatalok egyre több időt töltenek technológiai készségeik pallérozásával, hogy később valamilyen állomállást tölthessenek be.

skills.jpg

Az infokommunikációs technológiák gyors fejlődésével viszont szinte napról napra nehezebb megmondani, hogy egy-egy területhez pontosan milyen készségcsoportok is kellenek.

Az Udemy online oktatási platform a 2020-as lehetőségeket illetően végzett felmérést. Több mint 40 millió felhasználó adatait elemezve, állapították meg, hogy a Python programozási nyelv ismerete a lenépszerűbb csúcstechnológiai készség, de a mesterséges intelligencia és az adattudomány iránt is nagyon komoly az érdeklődés.

„Gyakran tapasztaljuk, hogy a vezető szintű munkaerőnél népszerűek ezek a területek. Egyszerűen jobban meg akarják érteni vállalatuk működését, üzleti tevékenységét, és az adattudományt használják hozzá” – nyilatkozta Shelley Osborne, az Udemy egyik alelnöke.

skills0jpg.jpg

Ma már könnyebb az adatelemzés, mint akárcsak néhány éve volt, értelmezésük viszont egyrészt elengedhetetlen, másrészt összetett tevékenység. Nem véletlen, hogy (a LinkedIn szerint) az amerikai munkaerőpiac legjobb állásajánlatai az adattudománnyal kapcsolatosak.

Osborne azt is elmondta, hogy a technológiai tanfolyamok egyre keményebbek, robusztusabbak, ugyanakkor a bevezető jellegű rövidebbek még a nem az infokommunikációs szektorban dolgozók számára is kifejezetten hasznosak lehetnek. A mesterségesintelligencia-kapacitásokkal felvértezett szervezetek mind inkább adatvezéreltté válnak.

MI és adattudomány mellett a szoftverfejlesztés (Python, Java Script), a felhőszámítások (Amazon Webszolgáltatások, Google Cloud) és az üzleti intelligencia (Microsoft Business Intelligence) szintén fontosak.

A munkaerő-toborzó szoftvereket fejlesztő iCIMS szerint egy cégnek pár éve átlag 55 napba telt egy technikai munkakör betöltése. 2019-ben már 66 nap, a betöltetlen állás miatti anyagi veszteség pedig napi 680 dollár.

A jelenleg tíz legnépszerűbb készség (sorrendben): Python, React web (JavaScript könyvtár felhasználói interfészek kidolgozásához), Angular (JavaScript alapú nyílt forrású webkeret), gépi tanulás, Docker (nyílt platform szoftvercsomagokhoz), Django (Python-alapú ingyenes és nyílt forrású webkeret), CompTIA „bizonyítványok”, Amazon AWS (felhőszámítások), mélytanulás, React Native (a Facebook nyílt forrású mobilalkalmazás-fejlesztő kerete).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3615324366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása