Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Arcfelismerés egy ír gyerekkórházban

2020. február 07. - ferenck

A mesterségesintelligencia-megoldások közül jelenleg az arcfelismerés a legvitatottabb, legtöbbet támadott technológia. Sokan annyira veszélyesnek tartják, hogy egyszerűen betiltanák.

A közeljövőben további heves viták várhatók, mert az új technika nagyon megosztja a közvéleményt, és a témakörben rendkívül nehéz a racionális érveket és ellenérveket egyaránt figyelembe vevő, szenvedélymentes, objektív döntést hozni.

gyerekkorhaz.jpg

Legutoljára egy ír egészségügyi intézmény terve gerjesztett élénk érzelmi hullámokat.  

A dublini St. James kórház ugyanis arcfelismerő biztonsági kamerák felállítását tervezi egy, gyermekek számára épülő új létesítményben. A nagyon sokakban aggályokat keltő döntést azzal indokolták, hogy a technológia megvédi a gyerekeket a potenciális emberrablóktól.

gyerekkorhaz0.jpg

Az arcfelismerés jobban segíti a csecsemőket védő kórházi biztonságiakat vagy a bűnüldözést, mintha kizárólag jól bejáratott CCTV-kamerákat és felvételeket használnának.

A polgári jogokat védő aktivisták viszont a gyerekek és hozzátartozóik személyes szférájának (privacy) veszélyeztetését látják a technológiában.

Az ügy ezen a ponton világpolitikai színezetet is kapott, mert a Polgári Jogok Ír Tanácsának felháborodását tovább növelte, hogy a döntés értelmében a létesítményben a kínai Hikvision cég által tervezett, az Egyesült Államok szövetségi épületeiből száműzött kamerákat fognak installálni. (Sokak meggyőződése, hogy a távol-keleti ország MI-fejlesztései – részben – a nyugati világ kontrollálását célozzák.)

A vita hevében a Dublini Városi Önkormányzat gyorsan visszakozott. Kijelentették, hogy még egyáltalán nem biztos az arcfelismerés alkalmazása, és a biztonsági kamerák pedig akkor is rendeltetésszerűen működnek, ha a megfigyelés funkciót nem kapcsolják be rajtuk.

Egyelőre van idejük mérlegelni, aztán dönteni, mert a létesítmény csak 2023-ban nyílik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9215448586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása