Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nagyvárosi utcaművészet mesterséges intelligenciával

2020. április 02. - ferenck

A Jägermeister mögötti cég megunhatta, hogy mindenkinek csak egy ital jut eszébe róluk, és egy berlini művészeti projektből jelentősen kiveszi a részét – a kezdeményezést az italgyártó finanszírozza, megvalósulását ők teszik lehetővé.

A projekt lényege, hogy a német fővárosban egy mesterséges intelligencia a világ különböző pontjain tevékenykedő 12 művésszel dolgozik együtt, közös munkájuk lehet az 1990-es évek óta egyre népszerűbb, a sima graffitikkal vagy a gerilla arttal az átfedések ellenére sem összetévesztendő, egy az egyben azonosítandó utcaművészet (street art) jövője. (E kategóriába soroljuk például a legendává vált Banksy munkáit.)

streetart0.jpg

A világ közterein köz-nyilvánosságnak szánt darabok művészi minősége természetesen változatos, viszont kétségtelen tény, hogy minden várost új esztétikai minőséggel gazdagítanak, szürke felületek arculatát teszik színessé. New Yorktól Melbourne-ig, Párizstól Vancouverig, a földkerekség szinte összes nagyvárosában találkozhatunk velük. Az egyik markáns kortárs alkotói vonulat képviselői Latin-Amerikában a falfestészet (murals) régi hagyományát viszik tovább, legismertebb helyszínük, a chilei Valparaiso városa.

streetart2.jpg

A fantázia eleresztése, a képzelet szárnyalása, a hosszas kísérletezés hagyományosan csak az embert jellemezte, és ez mindmáig így is volt, az utóbbi években viszont kezd változni a helyzet. Gépeket, programokat vonunk be az alkotási folyamatba, vagy egyszerűen hagyjuk őket egyedül dolgozni. Főként megmosolyogtató munkákkal rukkolnak elő, de egyes darabok egyedi újraalkotásában már kifejezetten jól teljesítenek.

Egyelőre szó sincs arról, hogy az MI-k versengenének a Homo sapiensszel, egyszerűen tesztelgetjük őket, és ember-gép rivalizálás helyett az ember-gép együttműködésből próbáljuk a képzőművészetekben is kihozni a legjobbat.

strretart3.jpg

A <MEISTERSTÜCKE> (remekmű németül) projekt a 12 művész Instagram-fiókjáról összegyűjtött képi adat alapján készül. A változatos anyagokat (3D art, illusztrációk, fotók és graffitik) betáplálják a berlini Waltz Binaire (bináris valcer) designstúdióban programozott mesterséges intelligenciába. Az MI az adatokat számokká konvertálja, az információban mintázatokat, alakzatokat és kontextusokat azonosít.

A projektet Jazzelle Zanaughtti (Ugly Worldwide) találta ki, és azt igyekeznek szemléltetni vele, hogy milyen lesz a jövő utcaművészete. Interaktív szűrőt is készítenek hozzá, a projektet az kelti életre Instagram-felhasználók számára.

A berlini Kreuzberg falaira vetített streetart-darabok jelenleg virtuális kiállításként tekinthetők meg. Az alkotók között olyan kortárs művészek neve szerepel, mint Antoni Tudisco, Tony Futura, RAWS és Andrea Wan.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr815567712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása