Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyetemi dolgozatokat ír a mesterséges intelligencia

2020. május 06. - ferenck

A technológiai nagyágyúk, köztük Peter Thiel és Elon Musk által alapított OpenAI tavaly fejlesztette természetesnyelv-feldolgozó és szövegeket generáló GPT-2 algoritmusát. Eredetileg nem tervezték közkinccsé tenni, mert túl veszélyesnek tartották.

Nyilvánosságra hozott mintákból már akkor kiderült, hogy a kb. 8 millió weboldalon trenírozott MI cizelláltabb a hasonló korábbi szoftvereknél, egész jó szövegeket ír, sem a kontextussal, sem a nüánszokkal nincs probléma, sőt, még a humor jeleit is felfedezhettük bennük.

Túl jó ahhoz, hogy bárki használja, az igazság utáni világban veszélyes fegyverré válhat az alternatív valóságokat teremtő, folyamatosan kamuhíreket (fake news) gyártó médiaorgánumok kezében – vélték a fejlesztők.

faketext0.jpg

Az OpenAI később megváltoztatta álláspontját, és az idegháló teljes változatát nyilvánossá tette. Meglepetésre, elsősorban nem azok használták fel, akikre számítottak és akiktől féltek, hanem propagandaanyagok szerkesztői helyett inkább szöveges játékok fejlesztői.

Természetesen mások is, de nem kamuhírek írására, hanem egyetemi tanulmányaik abszolválására. A Futurism interjút készített egyikükkel, az anonimitását megőrző Tiagoval. Üzleti tanulmányokat folytatott, master-vizsgájáig két tantárgy két dolgozatának elkészítésében segített neki a mesterséges intelligencia. Szerinte nem plagizált, de azért nem fogadna rá.

Elmondta: az üzleti stúdiumok egyes tantárgyait annyira alacsony színvonalon oktatják, hogy még egy emberi tudással megtámogatott MI-nek sem okoz problémát tanulmányt írnia. Nem GPT-2 briliáns elme, hanem az oktatás pocsék. Tudományos diszciplínákból az MI nem lenne képes értékelhető dolgozatot írni, viszont kevésbé információintenzív tárgyakból igen, ahol néhány oldal strukturált szöveg, egypár érv bőven elegendő egy anyaghoz.

GPT-2 is képes volt rá.

Tiago állítása alapján a „mennyire fontos az innováció” típusú dolgozatoknál bármire következtethetünk, és ha anyagunk beleillik az általánosabb narratívába, mindenki átmegy rajta.

Tiago megírta a tanulmány tézisét, majd bekezdésenként néhány mondatot. Az elsőt betáplálta a rendszerbe, GPT-2 pedig teljes bekezdéssel állt elő.

A diák finomított a végső változatokon, amelyeket simán elfogadtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8415644896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása