Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A járvány összezavarta a gépitanulás-rendszereket

2020. május 22. - ferenck

Az április 12. és 18. közötti héten az Amazon.com-on a következő kereső kifejezések alkották a top10 mezőnyét: vécépapír, arcmaszk, kézfertőtlenítő, papírtörlő, Lysol spray, Clorox tisztítóeszközök, maszk, Lysol, bakteriális védelem elleni maszk.

Az emberek azonban nemcsak kutakodtak, hanem vásároltak is, mégpedig nagy mennyiségben. A maszkot keresők végül az Amazon 50 darabos új arcmaszk-csomagját vásárolták meg.

mlearning.jpg

Amikor beütött a Covid-19, korábban soha nem vásárolt dolgokat kezdtünk el venni. Drasztikus volt a váltás, kevesebb mint egy hét alatt kicserélődött az Amazon szokásos top10-je (telefontok, telefontöltő, Lego stb.).

A vásárlói szokások változásaiból jól lekövethető a járvány terjedése: az első lista tárgyai iránt Olaszországban kezdtek el érdeklődni, majd Spanyolország, Franciaország, Kanada és az USA következett, nem sokkal mögöttük az Egyesült Királyság és Németország.

mlearning0.jpg

Nem várt áldozata is lett a pandémia nyomán kialakult káosznak és bizonytalanságnak: az online viselkedésünk értelmezésére programozott gépitanulás-rendszerek.

Az Amazon termékajánló algoritmusa például komolyan küszködik az új életstílussal, egyszerűen nem tud vele mit kezdeni. Ezeket a rendszereket új adatokhoz fejlesztik, viszont általában annyira nem elég robusztusak, hogy olyan drámai mértékben alkalmazkodjanak, ahogy kellene.

Egy hitelkártya-csalások detektálásával foglalkozó cégnek például meg kellett buherálnia az algoritmusát, hogy figyelembe tudja venni a kerti felszerelések és a szerszámok iránt gyorsan megnőtt érdeklődést. Egy online kiskereskedő megállapította, hogy mesterséges intelligenciája az aktuális eladásokhoz többé nem kapcsolódó készletet rendelt. Egy másik MI hírek érzelmi elemzésén alapuló befektetéseket ajánlott a járvány előtt, aztán az általában negatív attitűd teljesen összezavarta.

„A helyzet teljesen képlékeny. Múlt héten a vécépapírt próbáltuk optimalizálni, most viszont mindenkinek puzzle vagy tornafelszerelés kellene” – jelentette ki Rael Cline, az algoritmikus piacelemző Nozzle vezérigazgatója.

Egyes cégek manuálisan toldozgatják, foldozgatják algoritmusaikat, mások szerint viszont eljött az új lehetőségek, a minőségjavulás kora. Egy ilyen járvány tökéletes kezdet jobb gépitanulás modellekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4615694234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása