Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciában is rákapcsol az Apple

2020. augusztus 18. - ferenck

Az Apple új ambíciója, hogy miután éveken keresztül több infokom nagyvállalat mögött kullogott a mesterségesintelligencia-fejlesztésekben, ezen a területen is átvegye a vezető szerepet, termékeit a legjobb gépitanulás-megoldások működtessék.

A cég MI-részlegét irányító John Giannandrea 2018 áprilisában igazolt át a Google-tól (ahol szintén ezt a pozíciót töltötte be), és egy friss interjúban elmondta, hogy a legjobb gépitanulás-alkalmazások a felhasználó személyiségi jogait (privacy) maximálisan figyelembe vevő, illetve a készülékre fókuszáló megközelítésből születnek. A technológiát termékek és szolgáltatások széles választékába igyekeznek integrálni.

apple1.jpg

Az Apple köztudottan komoly marketingtevékenységet fejt ki kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) alkalmazásai és személyes digitális asszisztense, Siri népszerűségének növeléséért. Most már ugyanez érvényes a mesterségesintelligencia-megoldásokra, például a készülékek energiafogyasztását a felhasználó szokásai szerint kezelő, vagy egymást követő fotókat egyetlen nagyfelbontású képbe rendező programokért.

Más gyártókhoz (Google, Huawei, Qualcomm, Samsung) hasonlóan az almás cég is speciális chipet fejlesztett, amelyen okostelefonok, tabletek és okosórák mesterségesintelligencia-szoftverei futnak. Például az Apple Watchra a szakszerű kézmosást támogató alkalmazás is került, természetesen MI-vel, a háttérben.

apple0.jpg

Idén a laptopokra szintén sor kerülhet.

Riválisaitól viszont élesen megkülönbözteti az Apple-t, hogy a feladatok számítási felhőben történő kivitelezése helyett a Neural Engine nevű chip alrendszer a készülékekben végzi el a gépi tanulással kapcsolatos legtöbb munkát. Az adatok ottani feldolgozásával egyrészt a privacy nagyobb védelemben részesül, másrészt a késleltetés is csökken, és a szoftver kvázi valósidőben működik.

Annak ellenére, hogy az Apple folyamatosan kiáll a privacy mellett, anonim adatokat gyűjt és címkéz fel, sőt a felhasználókhoz is fordul ilyen jellegű kérésekkel. „Szeretné-e, ha Siri jobban működne, tenne-e érte?” – hangzik az adatadományozásra ösztönző kérdés.

A cég több tucat MI-állást hirdetett meg, ugyanakkor MI-technológiái zömét egyelőre másoktól szerzi be. Siri 2010-es felvásárlása óta versenytársainál több, legalább 20 gépitanulás-startupot vásárolt fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6716140742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása