Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Origami ihlette sebészrobot

2020. augusztus 31. - ferenck

A Harvard Egyetem és a Sony parányi sebészrobotot fejlesztett. A gép ötletét és az inspirációt a japán papírhajtogatás, az origami adta, amellyel a legegyszerűbbtől a szuperkomplex szintig, számos forma, köztük állatok, tárgyak, díszek, geometriai alakzatok stb. dolgozhatók ki.

A robot nem nagyobb egy teniszlabdánál, és tömege sem több mint egy közepes méretű pénzérméé. De annak ellenére, hogy pici és vékony, már utánzott sebészeti eljárást, az emberi hajszálnál több mint tízszer vékonyabb retinális ér másolatán dolgozott. Nem tett kárt benne, semmiféle sérülést nem okozott. A teszteken kiderült: a sebészrobot kevesebbet hibázik, és sokkal biztosabb a keze, mint a húsvér kollégáké.  

A kutatás átfogó koncepció része. Lényege, hogy a jövőben robotok végzik a sebészeti folyamatokat. Az ok egyszerű: tevékenységüket jobban kontrollálják, így a munkájuk is pontosabb, mint a humán orvosoké.

origami.jpg

Egyelőre persze még távol vagyunk ettől, mert jelenleg a sebészetben ténykedő gépeket mindennek lehet nevezni, csak kicsinek nem – általában az egész műtőt elfoglalják, és ugyan precízek, de ezen a téren is bőven van még hova fejlődniük.

A méret azért fontos, mert az aprólékosabb, egészen részletes munkákhoz kisebb gépek jobban megfelelnek.

A technikát a Harvard Wyss Intézetében kutató Robert Wood laboratóriumában dolgozták ki. Wood és Hiroyuki Suzuki, a Sony mérnöke különleges gyártási eljárást használt.

A speciális laminált anyagból rétegeket helyeztek egymásra, majd lézervágással alakították ki a háromdimenziós formát. A végső forma kb. úgy „ugrik fel”, mint egy képes gyerekkönyvben a széttáruló erdők, kastélyok stb. Egy ennyire komplex formát más technikával túl nehéz, nagyon bonyolult lett volna kivitelezni.

A robot fel- és lefelé történő mozgását, oldalainak forgását, megnyúlását és visszahúzódását három lineáris aktuátor biztosítja. Az egészen kicsi aktuátorokat elektromos impulzusokra formáját megváltoztató, speciális kerámiaanyagból készítették.

A robot mozgásáért egy LED-es optikai szenzor is felel, ő garantálja, hogy a gép tudja, merre megy.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6616181994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása