Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drónba csomagolt biztonsági kamera

2020. szeptember 30. - ferenck

Az Amazonhoz tartozó, okos kapucsengőjéről ismert biztonsági cég, a Ring bemutatta „Mindig Otthon Kamera” (Always Home Cam) nevű pici drónját. A gép otthonunkban repdes, és közben mindent felvesz.

A 2021-től megvásárolható 250 dolláros drón magától száll fel, „őrjáratozik” a lakásban, majd a töltőállomáson landol. Elvileg arra szolgál, hogy mindenkit rögzítsen, aki belép, betör a lakásba, csakhogy problémákat is felvet, például tevékenysége akár személyiségi jogokat (privacy) sérthet, ráadásul ha félre akarunk vonulni, egyedül akarunk lenni, nem pont ilyen társról álmodunk.

biztonsagi_dron.jpg

Jamie Siminoff, a Ring alapítója és „feltalálója” elmondta, hogy a gép rendeltetése a felhasználó otthonának több látószögből, nézőpontból történő megjelenítése. Nincs hozzá szükség több kamerára, és Siminoff szerint ez a nagy előnye.

Cége az elmúlt két év nagy részét az Always Home Cam fejlesztésével töltötte, és közben komoly nehézségekbe ütköztek, mert a feltaláló elmondása alapján nagyon bonyolult ilyen gépet építeni. Szerencsére a dróntechnológia eljutott arra a szintre, hogy a rendszer pont olyanra sikerült, amilyennek megálmodta.

A gép teljesen autonóm, tulajdonosa viszont megszabhatja neki a bejárható területeket, hogy milyen irányba és hova mehet a lakásban. Amikor először használjuk, kidolgozunk neki egy térképet az útvonallal, és a jövőben azt fogja követni. Meghatározhatunk speciális nézőpontokat, például a konyháét, a hálószobáét stb.

Tetszés szerint reptethetjük, amikor akarjuk, de akár be is programozhatjuk, hogy akkor aktiválja magát, ha a Ring kapcsolódó figyelmeztetőrendszere valamilyen rendellenességet észlel.

A töltőállomás blokkolja a kamerát, ami kizárólag repülés közben készít felvételeket. A Ring elmondta, hogy ha repül a drón, jól hallható hangot ad ki, tehát tudjuk, mikor rögzít valamit. Egyszerű, de fontos dolgokra használható – például látja, ha a sütőt nem kapcsoltuk ki, ha az ajtót nem zártuk be (és nem vagyunk otthon) stb. Akadályelkerülő technológiát integráltak bele, így az útjába kerülő tárgyakat elkerüli, és a házikedvenceknek, kutyának, macskának, nyúlnak, papagájnak, illetve személyeknek sem árt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2616221204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása