Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan teljesít a mesterséges intelligencia a koronavírus ellen?

2021. június 23. - ferenck

A BlueDot és a Healthmap mesterségesintelligencia-alapú egészségügyi monitoring rendszerek egy héttel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első figyelmeztetése előtt jelezték, hogy Wuhan térségében új járvány tört ki.

Amikor egy fiatal technológia korábban ismeretlen betegséggel „találkozik”, a sikerek mellett törvényszerűen sokszor mellé is fog. Az eredményeire alapozva viszont jobban fel tudunk készülni a következő járványokra, és hogy hogyan kerüljük el azokat.

A Gradient online gépitanulás-újság biomedicina mérnöke, Maxime Nauwynck felmérést készített az MI Covid-19 elleni teljesítményéről. Megállapította, hogy a rendszerek egyes területeken nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, másokon viszont komoly eredményeket értek el. A szerző csak a koronavírus-járvány elleni küzdelemre fejlesztett és alkalmazott mesterségesintelligencia-megoldásokat vizsgálta.

covid_2.jpg

Az első hónapokban többszáz tanulmány áradozott a betegséget a tüdőről készült szkenek alapján azonosító rendszerekről. Ezzel szemben, a klinikai gyakorlatban nagyon keveset használnak közülük. Zömük rosszul felépített nyilvános adatsorokkal dolgozik, outputjaikra nincs értelmes magyarázat, és a minőség-ellenőrzés sem mindig adekvát.

A korai MI-modelleknek komoly problémát okozott az adathiány, de végül amerikai és brit kutatóknak sikerült a járvány terjedését visszakövető, hatásait előrejelző rendszereket fejleszteni.

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) sürgősséggel engedélyezte két MI-startup, a BenevolentAI és az AbCellera gépitanulás-központú gyógyszerfejlesztési megoldásait. A Moderna vezetősége szerint az MI sokat segített vakcinájuk gyors előállításában.

Kínában és az Egyesült Államokban sok beszélgető online robot (chatbot) segítette a túlterhelt egészségügyi dolgozók munkáját. Többek között páciensek kérdéseit válaszolták meg, az orvossal való találkozást egyeztették le betegekkel stb.

Vitatott kérdés a gépilátás-rendszerek tevékenysége. Egyrészt, például a kötelező társadalmi távolság (social distancing) betartásának megfigyelésével segítik a hatóságokat, Franciaországban megállapítják, hogy ki nem hord maszkot közterületen, másrészt viszont ezek az alkalmazások erősen súrolják a magánélethez való alanyi jogok (privacy) megsértésének határát.

Összességében kiderült, hogy az MI ugyan nem csodaszer, viszont nagyon fontos segítség a járvány elleni harcban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5816600628
süti beállítások módosítása