Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk szerint egy parazita késztetheti az emberiséget mesterséges szuperintelligencia fejlesztésére

2021. július 09. - ferenck

Elon Musk meghökkentő elméletet tett közzé a Twitteren arról, hogy egy, az agyban élősködő egysejtű az emberiséget nagyon fejlett mesterséges intelligencia, szuperintelligencia létrehozására késztetheti.

A Tesla-vezért egy National Geographic cikk ihlette meg. Az anyag a Toxoplasma gondii néven ismert parazitáról szól. A cikk szerint az élősködő teszi vakmerővé a hiénákat ragadozók, például oroszlánok közelében.

superhuman_ai0.jpg

A Toxoplasma világszerte elterjedt egysejtű eukarióta, a toxoplazmózis nevű, enyhe lefolyású, influenzaszerű betegség kórokozója. Az ivartalan fejlődési szakasza madárban vagy emlősben, az ivaros a például verebek vagy egerek elfogyasztásával megfertőződő macskafélében megy végbe. Az ember a végleges gazdaállattól, a macskától kapja el – már akinek van rendszeresen kijáró, más állatokkal érintkező macskája.

Musk érdekes logikai ugrással jutott el addig, hogy a Homo sapiens az élősködő hatására fejleszt majd mesterséges szuperintelligenciát.

superhuman_ai.jpg

„A toxoplazmózis megfertőzi a patkányokat, majd a macskákat, utána pedig a macskás videókat készítő embereket. Az emberfeletti mesterséges intelligenciák internetes macskavideókon gyakorolnak, így pedig a toxoplasma fog dönteni a sorsunkról” – írta Musk.

A tweet első olvasásra olyan, mint Musk szokásos bombasztikus szövegei. Jobban belegondolva, viszont van benne némi ráció. A tudomány mai állása szerint a parazita megfertőzi a rágcsálók agyát, és az állatok pontosan ezért veszítik félelemérzetüket ragadozók, például macskák közelében. Az élősködő hatására felbátorodott patkányok megközelítik a macskákat, a macskák megölik, majd elfogyasztják azokat, és így ők is szimbiotikus kapcsolatba kerülnek az élősködőkkel.

A macskákról aztán az emberbe kerülnek, és egyes tanulmányok alapján a mi viselkedésünket szintén befolyásolják – hatásukra több kockázatot vállalunk, kevésbé félünk a következményektől.

Egy Csehországban és Törökországban, 600, illetve 370 személlyel végzett kutatás alapján kiderült, hogy a toxoplazmózissal fertőzöttek nagyobb valószínűséggel karamboloznak, mint a fertőzést elkerülők.

De hogyan lesz ebből szuperintelligencia? Nyilván Musk sem tudja, viszont izgalmas kérdést vetett fel. Eljátszadozhatunk vele, elméleteket építhetünk köréje, aztán több kockázatot vállalunk az MI-fejlesztésekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4816613812
süti beállítások módosítása