Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megújította a pénztármentes bolti fizetést az Amazon

2021. július 12. - ferenck

Az Amazon megnyitotta első olyan nagyobb, több mint kétezer négyzetméteres szupermarketjét, amelyben kamerák figyelik, mit teszünk a bevásárlókocsiba, majd távozáskor sorbanállás nélkül, automatikusan fizetünk. A rendszer neve Just Walk Out (Csak sétálj ki).

A Washington állambeli Bellevue-ban lévő Amazon Fresh gépi látással felvértezett kamerái azonosítják a kosárban lévő termékeket, súlydetektáló szenzorok pedig figyelik a polcokról leemelt, vagy oda visszatett darabokat. Az árucikkek mozgását monitorozó rendszer a raktárkészletet is kezeli.

amazon_6.jpg

Az Amazonnál regisztrált vásárló, miután belépett a boltba, QR kód szkennelésével, hitelkártyával vagy manuálisan választhatja ki az automatizált kijelentkező rendszert.

Ha ugyanazt a megoldást alkalmazza a kijáratnál, a rendszer ráterheli a számlájára a vásárolt cikkeket. (A boltban természetesen – egyelőre legalábbis – hagyományos módon, sorban állva is lehet fizetni.)

amazon0_6.jpg

A Just Walk Out rendszer iránt más cégek szintén érdeklődnek, többek között a Hudson Markets és az OTG Cibo Express fogja használni.

Eddig az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság 26 kisboltjában, a bellevue-inél sokkal kisebb terekben alkalmazták a technológiát. Egyes üzletekben a cég speciális, a számlánkat automatikusan megterhelő bevásárlókocsiját (Dash cart) is alkalmazzák mellé. A fizetés automatizálását ebben az esetben a kocsiba kerülő és onnan kikerülő árucikkeket gondosan figyelő szenzorok teszik lehetővé.

amazon1.jpg

Az Amazon vetélytársai (AiGi, Grabango, Standard Cognition) szintén próbálkoznak a bevásárlás automatizálásával, a pénztár nélküli fizetéssel.

Az új szupermarkettel biztossá vált, hogy az Amazon szerint a technológia nemcsak kisboltokban működik. A Dash bevásárlókocsi használata korábban többeket elbizonytalanított, mert azt hitték, hogy a rendszer csak korlátozott raktárkészlettel rendelkező üzletekben hatékony.

Tény, hogy keveseknek fog hiányozni a sorbanállás, viszont, ha a technológia elterjed, a kasszánál nem vásárolhatunk többé rágógumit, cukorkákat és hasonlókat, és a pénztárosok állása is megszűnik. Esetleg a rendszernek még azt is ellenőriznie kellene, hogy a vásárló számláján van-e elég fedezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3016613818
süti beállítások módosítása