Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robot öltöztet embert

2021. július 29. - ferenck

Robotok elvileg sokféleképpen segíthetnek mozgáskorlátozott személyeknek. Tudósok évek óta kísérleteznek például agyi úton irányított gép-végtagokkal, úgynevezett „telejelenlét robotokkal.”

De ruhák felvételében is közreműködhetnek, ami nagyon komoly kihívás. A biztonsági feltételek mellett ügyesség, gyorsaság kell hozzá. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában pont ezzel próbálkoznak.

Ottani kutatók szembe menve a korábbi gyakorlattal, az összes robot-ember fizikai érintkezés kizárása helyett, engedélyezik a nem káros kontaktusokat, ebben a szellemben fejlesztett algoritmusuk így próbál egyensúlyt teremteni.

robotoltozteto.jpg

Az ember úgy van „huzalozva”, hogy más emberekhez alkalmazkodjon, cselekedeteit összhangba hozza velük. Egy robotnak viszont a semmiből kell megtanulnia mindezt.

Például, mivel tudjuk, hogy melyik ruhadarabot hova kell felvenni, hol hajlítják be a karjukat, és mondjuk, a pulóver hogyan reagál ezekre a mozdulatokra, viszonylag könnyen segítünk másoknak az öltözködésben. Egy robotba azonban be kell programozni az összes információt.

A korábbi algoritmusok biztonsági okokból megakadályozták, hogy robotok bármilyen fizikai kapcsolatba kerüljenek emberekkel. A koncepció a „lefagyó robot” problémájához vezet – a gép lényegében befejezi a mozgást, semmilyen rábízott feladatot nem tud már végrehajtani.

Erre a problémára fejlesztett Shen Li PhD-hallgató a gép biztonságos mozgását újradefiniáló algoritmust. Az összeütközés-elkerülés mellett, a kockázatmentes érintkezés mindaddig engedélyezett, amíg a kontaktus nem jelentős. A robot így valóban segíthet embereknek.

„A fizikai károkozás a feladat eredményes végrehajtásának kockáztatása nélküli megelőzése kritikus kihívás. Ezt garantálva, módszerünkkel megtalálhatók azok a hatékony robotmozdulatok, amelyekkel a gép biztonságosan felöltöztethet embereket” – magyarázza Li.

Egy egyszerű feladatnál a rendszer még akkor is működött, ha közben az illető mással volt elfoglalva: telefonált. A korábbi egyetlen modellre való hagyatkozás helyett, különféle szituációkra kombinált össze változatos modelleket.

Az MIT-kutatók a fejlesztés kezdetén tartanak, de ha beválik, az algoritmus az öltöztetés mellett más területeken is hasznosítható lesz, robotok nemcsak elvileg, hanem ténylegesen is sokkal többet segíthetnek mozgássérült személyeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2816627042
süti beállítások módosítása