Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciával alkották újra Anthony Bourdain hangját

2021. augusztus 10. - ferenck

A művészetekben régóta használják az infokommunikációs csúcstechnológiákat, az utóbbi bő tíz évben, az ágens-szimulációtól a kép- és hangalapú megoldásokig, a mesterségesintelligencia-technikák is szélvészgyorsan elterjedtek.

Morgan Neville dokumentumfilmes legújabb opusa a legendás szakács, világutazó médiaszemélyiség és író, a három éve tragikusan elhunyt – öngyilkosságot követett el – Anthony Bourdain (1956-2018) eseménydús életét dolgozza fel.

Egyes hézagok pótlására Neville is mesterséges intelligenciát használt, a már hetek óta megtekinthető filmben (Roadunner: A film about Anthony Bourdain) három idézetnél MI-vel alkották újra a legenda hangját.

aburden.jpg

A technológia alkalmazása kicsit kísérteties, amikor halott személyeket „elevenítenek meg” vele, de ebben az esetben működik, mert az észrevétlen MI-vel hitelesebb a dokumentumfilm.

Az alkotásban hallható hangalámondásokat komputer generálta, az idézeteket viszont nem.

„Mesterségesintelligencia-modellt alkottunk a hangjához. A három idézethez nem volt semmiféle hangfelvétel, viszont mindenképpen azt akartam, hogy a nézők őt hallják” – nyilatkozta Neville.

Egy szoftvercégnek több mint tizenkét órányi hangfelvételt adott, az alapján készítették el a modellt. A dokumentarista szerint a szimulált hangot kvázi lehetetlen megkülönböztetni az eredetitől.

„Ha valaki nézi a filmet, és tud egy mesterséges intelligencia által elmondott idézetről, a többit akkor sem ismeri fel, nem fogja tudni, hogy miket mond még MI” – magyarázza a rendező.

A dokumentumfilm ebből a szempontból az utóbbi évek kicsit disztópikus trendjéhez kapcsolódik: kisebb-nagyobb sikerrel, egyre többen próbálkoznak elhunyt hírességek hangjának újjáélesztésével. Neville-t egyelőre nem aggasztja a jelenség.

„Később lehetnek majd dokumentumfilmes etikai panelek erről” – mondta szűkszavúan.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5016633476
süti beállítások módosítása